1. Studentenkorting

In veel studiesteden kun je bijna overal waar je binnenloopt korting krijgen. Of het nou gaat om bier voor een euro, een bioscoopkaartje voor de helft van de prijs of vette sneakers met korting, je hoeft je collegekaart of ov-kaart maar te laten zien en het bedrag op het kassascherm daalt. In het echte leven zal je hiervoor toch echt de jackpot voor moeten betalen.

 

2. Casual naar college

Je rolt ’s ochtends je bed uit na een avond stappen, trekt het ellendige hoopje kleding dat nog op de grond ligt aan en stapt op je fiets naar de collegezaal. Eenmaal afgestudeerd en gesetteld in het bedrijfsleven kun je de wekker een half uur eerder zetten om een goede outfit aan te trekken. Zeker als je een hoge functie weet te bemachtigen, hechten bedrijven waarde aan een bepaalde dresscode.

 

3. Gratis geld

Iedere 24e van de maand wordt je rekening weer gevuld met gratis geld van DUO. Voor velen wordt dit bedrag ook nog eens aangevuld door een (maximale) lening. Twee jaar na je afstuderen kun je je zuur verdiende geld iedere maand weer inleveren om de periodes van vrij leven terug te betalen.

 

4. College skippen

Net iets te lang in de kroeg blijven hangen omdat het allemaal zo gezellig is, het overkomt je vast regelmatig. En als je dan toch om negen uur de volgende ochtend naar college moet, skip je het gewoon. In het bedrijfsleven zal je baas vast niet zo blij zijn als je twee uur te laat en met een enorme kater aan komt zetten, tenzij je dit natuurlijk weet te verbloemen dankzij handige anti-katertips voor werkpaarden.

 

5. Goede reden om werkloos te zijn

Als student heb je het natuurlijk uiterst druk met je studie en heb je een vrijbrief om bij tijden werkloos te zijn. In je omgeving kun je geregeld wegkomen onder de noemer ‘ik ben nog maar student’. Als je de status ‘student’ achter je hebt gelaten en je lange tijd werkloos bent, wat in deze tijd helemaal niet zo gek is, moet je de realiteit onder ogen komen en is het toch iets pijnlijker.

 

6. Spontane gezelligheid

Spontaan op een donderdagmiddag bier drinken op het terras is voor studenten heel normaal. Soggen kan namelijk op elk gewenst moment. Werken doe je daarentegen op vaste tijden en met een bepaald aantal vrije dagen. Om je vrienden te kunnen zien, zal je ze moeten inplannen in je agenda, je moet geregeld vette feesten aan je neus voorbij laten gaan en afscheid nemen van de spontane uitnodigingen.

 

7. Eeuwig zomervakantie

Na de laatste tentamens en herkansingen wachten er iedere zomer weer weken aan vrijheid op je. Genoeg tijd om lekker bij te kleuren en te genieten van de bbq-avonden in het park. Heb je als afgestudeerde eenmaal een contract getekend, dan kun je tijdens deze weken vanaf je bureau bezweet naar buiten staren en hopen dat je ’s avonds nog wat zonnestralen kunt meepakken.

 

8. Powernaps

Als je huisgenoot ’s middags al een tijd niet op WhatsApp is geweest, kun je er vaak vanuit gaan dat hij of zij even een powernap doet om bij te komen van een zwaar en vooral vroeg college. Gordijnen dicht, onder de dekens en voor je het weet lig je op klaarlichte dag in dromenland. Als werkende moet je elke dag vroeg en kun je deze studenten-siësta’s helaas wel vergeten.