1. Nederland loopt zo achter

Alles wat maar een beetje hip is, heeft je vriend(in) natuurlijk al véél eerder in een of ander berghutje met een sjamaan gedaan/gegeten/gedronken. Chai tea latte? Ont-zet-tend passé. In Thailand zijn ze bovendien ook zoveel lekkerder.

2. Driedagenbaardjes en leren armbandjes

Opeens is het uiterlijk van de buitenlandganger veranderd. Driedagenbaardjes zijn veel handiger dan elke dag scheren. Vrouwen komen terug met dreads. Samen met die morsige leren armbandjes moet het aantonen dat hij/zij echt véél relaxter in het leven is gaan staan. Wat maakt het uit dat het regent? In land X zouden ze blij zijn met een beetje water!

3. Ruimdenkend

Je wordt zo ontzettend ruimdenkend van een buitenlandervaring. Niets is te raar of gek. En als jij iets wél gek vindt, dan is dat jouw beperking. En denk je dat jij het moeilijk hebt? Als je de krottenwijken van Nairobi hebt gezien, dan weet je wel beter. Het is heel belangrijk om iedereen daar dagelijks op te wijzen.

4. Nieuwe beste vrienden

Je zit allemaal in hetzelfde schuitje/hostel, en dus word je binnen vijf minuten vrienden voor het leven. Dat die vriendschappen vooral op alcohol en zon gebaseerd zijn, wordt voor het gemak maar even vergeten. Wel wil de persoon in kwestie graag pochen met alle landen waar hij nu logeeradresjes heeft.

5. De reis komt in élke conversatie terug

O, deze lichtinval doet me zo denken aan de Himalaya! Crêpes? Die at ik in Frankrijk elke dag! Jij vindt de mango’s in Nederland lekker? Dan heb je ze zeker nog nooit in een of ander tropisch oord gehad!

6. Foto-overload

Zelfs een paar maanden later deelt je reiziger nog regelmatig een zonsondergang-foto op social media. Het liefst met zoveel mogelijk nieuwe matties getagd en vergezeld van een tekst als ‘Alweer een half jaar geleden! Sweet memories!’

7. Linkjes delen van reisblogs

‘X redenen waarom iedereen naar Verweggistan zou moeten gaan’, ‘X redenen waarom Thailand inmiddels afgezaagd is’ en ‘X dingen die elke backpacker herkent’. Je vriend is inmiddels toegetreden tot het exclusieve clubje wereldreizigers en dat moet iedereen weten.

8. Georganiseerde reizen? Zo beneden mijn waardigheid

Je bent pas echt op reis geweest als je in een nomadenkamp hebt gelogeerd, drie dagen diarree hebt gehad en enge dieren hebt gegeten. Een georganiseerde reis? Dat is een lachertje.