1. Begin vroeg in de ochtend


Zorg ervoor dat je de dag voordat je gaat studeren niet teveel zuipt en ook zeker niet tot laat blijft hangen. De volgende ochtend kun je extra vroeg opstaan en al voor twaalven een hoop meters maken. ’s Ochtends neem je vaak ook de meeste stof op. Voordeel hiervan is dat je op tijd je boeken dicht kan doen en de rest van de dag kan genieten van de zon.

2. Zoek een koele plek


Ga niet in je benauwde, oververhitte studentenkamer zitten of buiten in de zon, maar zoek een plek met airco of installeer jezelf achter een ventilator. Warme lucht maakt je vaak lamlendig en komt je studeerprestaties ook niet ten goede. In de zon lezen is vaak fel aan je ogen, je bent sneller afgeleid en binnen no time ben je zo rood als een kreeft. In een koele kelder gaan zitten is ook altijd nog een optie.

3. Je kamer doorwaaien voor een goede nachtrust


Laat je slaapkamer doorwaaien als de zon er niet op schijnt, zodat je ’s avonds niet in een bloedheet hok hoeft te liggen. Als de zon er wel op schijnt, doe dan je gordijnen dicht. Je nachtrust is zeker tijdens tentamenweken erg belangrijk. Studenten die slecht slapen halen namelijk sneller lagere cijfers en haken vroegtijdig af. Verplaats desnoods je bed naar de andere kant van je kamer.

4. Neem vaker pauze


Gun jezelf vaker een pauze om extra te drinken of even een half uurtje in de zon te zitten. Laad jezelf op en verwen jezelf met watermeloen, koud water of een ijsje. Vooral op zulke dagen is het belangrijk dat je genoeg vocht binnen krijgt. IJsblokjes in de koelkast zijn dan ook geen overbodige luxe.

5. Rechtop zitten


Het helpt als je de stof leert in dezelfde houding als je het moet reproduceren. Het lijkt dus heel aanlokkelijk om met je studieboek in het park te gaan liggen, maar behalve de afleiding en de soezerigheid door de zon, komt het je prestaties ook niet ten goede. Gewoon in een goede houding achter je bureau dus!

6. Niet in het donker studeren


Heel vervelend dat jij moet studeren terwijl de rest van Nederland van de zon geniet, maar probeer al dat daglicht niet buiten te sluiten. Daglicht zorgt voor activatie van je hersenen en als je in een verduisterde ruimte gaat zitten, denken je hersenen dat het avond wordt. En avond = bijna bedtijd = slaperig worden.

7. Goede voorbereiding is het halve werk


Maak van te voren een planning met de stof die je die dag in ieder geval moet hebben doorgenomen. Weet wat je moet doen en zorg dat je een plan van aanpak hebt. Leg de juiste studiematerialen alvast klaar en ontwijk afleiding. Leg je smartphone daarom ook even een tijdje in de la en open op de laptop geen social media.