1. Blijf van andermans spul af


Vraag altijd vooraf of je voorwerpen of eten mag gebruiken van je huisgenoten. Als je het toch ongevraagd gebruikt, vervang het zo snel mogelijk. Het liefst voordat zij het missen.

 

2. Hou de gemeenschappelijke ruimte schoon

Allemaal in de ontkenning gaan werkt niet. Neem de moeite om op te ruimen en schoon te maken, zo krijg je waardering van je huisgenoten en kun je zelf ook lekkerder zitten.

 

3. Doe je afwas!


Niets is vervelender dan die huisgenoot zijn die zijn afwas weken op het aanrecht laat staan. Je komt ook niet snel meer van dat imago af, dus na het eten gewoon even je servies afwassen en netjes terugzetten in de kast.

 

4. Pick your battles


Houd het bij de dingen die je écht belangrijk vindt. Remsporen in de wc zijn niet oké, maar een stapel oud papier in de gang? Ach, heb je er echt last van? Als je toch even je frustratie kwijt moet, klaag dan bij je vrienden of de kat van de buurman.

 

5. Zoek gedeelde interesses


Misschien zijn jullie allemaal wel fan van Game of Thrones? Dan kun je met zijn allen de nieuwste afleveringen kijken en natuurlijk veel posters ophangen van Daenerys Targaryen. Beter nog: guilty pleasures als Harry Styles smeden direct een band.

 

6. Huisgenotenchat


Het is handig om met al je huisgenoten een groepsapp te hebben. Zo kan je naast de nodige boodschappenlijstjes en schoonmaaktaken ook leuk babbelen met je huisgenootjes, of klagen over de herrie.

 

7. Wie betaalt wat?


Om ruzie te voorkomen als jij áltijd degene bent die het wc-papier haalt, is het verstandig om goed bij te houden wie wat betaald heeft. Doe dit bijvoorbeeld met de app ‘Wie betaalt wat’.