1. Mediteer

Mediteren kan een indirecte oorzaak zijn van gewichtsverlies. Als je mediteert, kom je – lekker zweverig – echt in contact met je eigen lichaam. Hierdoor voel je beter wanneer je vol zit en wat bepaalde voeding met jouw lichaam doet. Weer eens wat anders dan een workout. 

2. Stel kleine voedingsregels in

Beperk jezelf niet gelijk tot komkommers en appels, maar begin met kleine veranderingen. Bijvoorbeeld elke dag een stuk fruit en alcohol alleen in het weekend. Houd je vast aan deze regels en geef niet op als je een regel één keer overtreedt. Mocht je lekker gaan op die regels, dan kun je er langzamerhand meer invoeren.

3. Focus je op de buitenbaan van de supermarkt

Huh, wat? Misschien is het je weleens opgevallen, maar in de binnenste paden van de supermarkt ligt voornamelijk slecht eten. Als we na een lange werkdag met ons lege mandje langs zakken chips en repen chocola slenteren, is het heel verleidelijk om deze in je mandje te gooien. Het gezonde eten ligt daarentegen in de ‘buitenbaan’ van de supermarkt. Mocht de indeling van jouw vaste supermarkt hiervan afwijken, geldt gewoon dezelfde regel. Sla de slechte gangpaden over.

4. Sport via YouTube

Naar de sportschool fietsen door de regen, mweh. Teveel moeite. Geen zin. Maar geen nood: sporten kan gewoon thuis, en voor niets! Bovendien is er genoeg aanbod te vinden op YouTube. Fijne bijkomstigheid: de sportinstructeurs motiveren je ook nog eens (‘We’re almost there… almost there… and we’re done! Good job everyone!’). Heb je extra motivatie nodig? Sport dan samen met je huisgenoot of vriend(in) via YouTube.

5. Beweeg meer

Je hoeft echt niet elke dag een uur te gaan joggen: het zit ‘m in kleine dingen zoals de trap nemen in plaats van de lift. Klinkt zo simpel maar het is gewoon écht waar. Nog meer tips: ga fietsen in plaats van met de auto (of bus). Ren een paar keer per dag je trap op en af. Plank elk uur 1 minuut. Fiets bewust om. Ga eens wandelen door het park in plaats van zuipen op het terras. 

6. Slaap!

Nog zo’n ‘luie’ maatregel, maar het werkt wel! Als je slaapt, ‘reset’ je lichaam als het ware al jouw hormonen. Ook de hormonen die jouw hongergevoel bepalen. Als je niet voldoende slaap krijgt, kunnen de voedingshormonen niet goed worden gereset. Het gevolg hiervan is dat je de volgende dag meer honger zult hebben. Met alle gevolgen van dien...

7. Train op de juiste manier

Als je aan cardio (hardlopen, zwemmen) wilt doen, doe het dan goed. Minstens 3 keer per week, minstens 30 minuten. Pas dán ga je vet verbranden. Maar niet alleen cardio is effectief; ook krachttraining werkt! Mensen vinden dit niet logisch, omdat gedacht wordt dat je meer spiermassa kweekt, en dus aankomt. Dit klopt deels: vet ga je inderdaad niet verbranden met krachttraining. Maar krachttraining zorgt wél voor meer spiermassa. Als je meer spiermassa hebt, verbrand je meer vet dan wanneer je minder spiermassa hebt. Daarnaast zorgt spiermassa voor een strak lijf (en wie wil dat nou niet..).