1. De Amerikaan

Het leven is ‘awesome’ en ‘very great’. Als je zegt dat je een ‘dutchie’ bent zullen ze je hoogstwaarschijnlijk in hun armen sluiten. Maar sta ook niet gek te kijken als ze je thuisland met Duitsland verwisselen in hun hoofd. En nee, je verkoopt geen drugs en hebt geen random seks met hitsige Amsterdammers.

2. De vrijgezelle vijftiger (twintiger)

Dit type had je vader kunnen zijn, maar gedraagt zich heel wat avontuurlijker. Door zijn hippe kleding en leuke gesprekken merk je nauwelijks dat hij de vijftig al is gepasseerd. Hij gaat er regelmatig in zijn eentje op uit en schuwt dan niet de plekken waar jongeren samenkomen.

3. De Koreaan

Vlug, vlug, vlug en heel kort overal alles zien. Koreanen moeten overal kijken. Ja, ook even op de vrouwen-wc om te kijken hoe dat in Europa eraan toe gaat. Nee, niet met pornografische bedoeling hoor, ze zijn gewoon enorm nieuwsgierig. Dus kijk voor het slapen onder je bed…

4. De Japanner

Alles MOET vastgelegd worden. Deze hostelgast heeft minimaal twee camera’s mee en vooral een oog voor details. Het gaat hier niet op kunstzinnige details, het gaat van verfrommelde broodjes tot een dronken kop van een anonieme hotelgast. Japanners hebben het motto ‘Ik verwonder me overal om’ en handelen daarnaar. Ziet zijn vakantie voornamelijk door de lens van zijn camera.

5. Het chagrijn

Oké, een hostel kan luxe zijn, maar over het algemeen is het low-budget dus je hoeft geen zeepje en washandje te verwachten op je bed. Deze vakantievierder baalt onwijs, want zij had echt wel een bubbelbad met champagne verwacht. Ze probeert het te accepteren, maar het is lastig, want in haar suède jurken valt ze zwaar op tussen de studenten in lodderige backpackerskleren. Dit was geen goed experiment om van een gat in de hand af te komen. Volgende keer maar weer een vijfsterrenhotel.

6. Het model

Er staan 2 regels centraal. Regel 1 houdt in dat er geen sociale contacten hoeven worden opgedaan. Er mag dus arrogant gekeken worden. Regel 2 houdt in dat een hostelboeking betekent: binnenlopen, inchecken en slapen. Er is geen behoefte aan overdrijving. Morgen staan er weer zes castings op de planning. Bekken dicht dus, er is een schoonheidsslaapje nodig.

7. De dispuutsstudent

Zesmaal per jaar is er wel een vakantie op de planning met het mooiste dispuut van het land. Want hoeven ze niet te feesten, te ontgroenen of een ub’tje te pakken, dan is het tijd om vakantie te vieren. Lekker brallen met de ballen of zuipen met de maiden. Jasje-dasje is hun grootste kenmerk en gebral over neuken, regelen en hiërarchie staat centraal.