1. Het kost een vermogen

Zeker voor aankomende studenten die geen stufi meer krijgen is het bijna onmogelijk om nog een kamer te betalen zonder dat je daarvoor een fikse lening moet afsluiten. Kamers worden steeds duurder en als student krijg je steeds minder. Maar ook voor studenten die wel stufi krijgen geldt dat een kamer duur is en blijft. Bedenk wat je allemaal kan kopen van het geld dat je bespaart als je thuis blijft wonen.

 

2. Je moet zelf koken

Elke dag pizza lijkt héérlijk, maar na twee à drie weken ga je toch verlangen naar voedsel met enige voedingswaarde. Pogingen tot het koken van groenten lopen uit op een fiasco en opeens mis je de spruitjes van mams. Bovendien komt al dat junkfood je hemelse lichaam niet ten goede en laat je kamer nou zoveel kosten dat je geen geld meer overhoudt voor de sportschool.

 

3. Ook de was wordt niet meer voor je gedaan

Het lijkt zo simpel. Gewoon je kleren erin gooien, knopje indrukken en alles gaat vanzelf. Totdat je witte trui opeens roze is. Hoe kon dit nou gebeuren? Waar is mams? De enige optie die dan nog overblijft is elke week met een tas vol vieze kleren naar je moeder gaan. Een bloemetje of doos chocolade verhoogt je kans dat ze het ook daadwerkelijk gaat wassen voor je.

 

4. Schoonmaken

Schoonmaken? Moet dat ook gebeuren?

 

5. De koelkast kan ineens leeg zijn

Thuis is de koelkast nooit leeg, daar zorgen je ouders wel voor. Ruim voordat iets op dreigt te raken wordt voor een nieuwe voorraad gezorgd. Totdat je dat opeens zelf moet bijhouden en je ook negen van de tien keer geen zin hebt om boodschappen te doen. Hadden we al gezegd dat het duur is?

 

6. Vieze vaat

De afwas is ook zoiets dat moet gebeuren, maar waar je nooit zin in hebt. Thuis verdwijnt de vaat altijd, ook als jij daar even geen zin in hebt. Nu blijft je vaat makkelijk twee weken staan, tot het moment daar is dat al je servies op is en je er toch echt aan moet geloven. Als het een beetje tegenzit staat de vaat er al zo lang dat de nodige schimmels hun plek gevonden hebben.

 

7. Minder tijd voor je studie

Omdat je op kamers veel meer verplichtingen hebt, houd je minder tijd over om te studeren. Bovendien heb je als je thuis woont minder stress; je hoeft je niet af te vragen waar je je huur deze maand van gaat betalen en tijdens tentamenperiodes hoef je je alleen maar te storten op je boeken.

Beeld: Pixabay/Marloes_Vringer