1. Tweedehands

Er is echt geen reden waarom je een boek nieuw zou kopen, tenzij er een nieuwe druk met essentiële informatie is uitgekomen. Hoe vaak ga je hem nou uiteindelijk lezen? Er zijn veel plekken waar je studieboeken tweedehands kan kopen. Zo is er natuurlijk Marktplaats, maar ook Studystore en Bol.com hebben een betrouwbare service voor tweedehandsboeken. Je kunt hier trouwens zelf ook een goed zakcentje mee verdienen. Wij zeggen: verkopen die oude boeken!

2. Kijk of je boek online te lezen is

Er zijn veel databases te vinden in de online bibliotheek van je universiteit of hbo. Grote kans dat na een beetje zoeken, je gewoon een e-book van je benodigde studieboek vindt, en deze dus gratis kan downloaden als pdf voor bepaalde tijd. Voor nop!

3. Leen je boeken in de UB

Is je boek niet online te vinden? Kijk dan gewoon even of hij nog te lenen is in je UB! Zorg dat je dit altijd ruim van tevoren doet, want anders is er een grote kans dat andere arme sloebers zoals jij je voor zijn geweest!

4. Word lid van de studievereniging 

5%, 10%, 20%.... Als het goed is heeft je studievereniging wel een dealtje gesloten met een boekenverkoper, waardoor je studieboeken met dikke korting op de kop kan tikken. Daarnaast hebben sommige studieverenigingen ook een platform waar jij je eigen gebruikte studieboeken weer kan verkopen.  

5. Vraag aan ouderejaars welke boeken je absoluut nodig hebt

Er zijn nogal wat websites die samenvattingen verkopen van studieboeken. Dit scheelt je niet alleen megaveel tijd (nu hoef je niet meer onnodig langdradige teksten te lezen), ook zijn ze stukken goedkoper dan boeken. Win-win! Websites als Stuvia bieden al voor een paar euro’s supernauwkeurige samenvattingen aan. Ben jij zelf goed in samenvattingen maken? Dan kan je hier ook je eigen samenvattingen verkopen via deze sites. Kan je zo ook weer veel extra easy cash opleveren!

6. Neem materiaal over van oud-studenten

Kijk of je via via boeken van je voorgangers kunt overnemen. Soms heeft je studievereniging hier een intern platform voor, maar je kunt bijvoorbeeld ook een oproepje doen op de Facebookpagina van je studie. Grote kans dat iemand maar al te graag wat extra cash wil verdienen op deze manier.

7. Kopieer alleen benodigde hoofdstukken

Vaak hoef je voor bepaalde cursussen helemaal niet een heel boek door te lezen. Mocht je nou voor een vak alleen maar een aantal hoofdstukken nodig hebben, probeer deze dan te kopiëren. Je kan bijvoorbeeld een medestudent vragen of je zijn of haar boeken even mag lenen in ruil voor een kopje koffie!

Auteurs: Cris van Wolffelaar en Naomi Schlebaum