1. De douche of het bad

Toch gek: de plek waar jij jezelf schoonmaakt, is echt ranzig. Niet voor niets dat douchen met badslippers zo gewoon is onder studenten! Omdat het een warme, vochtige plek is, groeien bacteriën er als een malle. Onderzoekers van het Amerikaanse National Sanitation Foundation ontdekten dat de bacterie staphylococci (‘goed’ voor urineweginfecties en huidproblemen) de hele douche bevolken. Dit kun je eraan doen: eigenlijk zou je de douche of het bad wekelijks met bleek moeten schoonmaken. Ook je douchegordijn moet (twee)wekelijks op hoge temperatuur met wasmiddel en bleek in de wasmachine. En om bacteriegroei te voorkomen zou je eigenlijk ook de douche moeten uitdrogen als je gedoucht hebt. Maar ja: ain’t nobody got time for that! Wat je sowieso wel kunt doen: de ventilatie aanzetten of een raampje open doen als je doucht, tot minstens een uur erna.

2. Je wasmachine

Wil je je was doen, ligt er nog een natte hoop van je huisgenoot te stinken in de machine. Lekker dan! Behalve dat hij/zij de wasmachine bezet houdt, zorgt dit ook voor een explosie van bacteriën. Immers: de was is nat én warm. Al na dertig minuten groeien er schimmels en bacteriën die voor een hoop ellende kunnen zorgen: huidirritatie, jeukerige ogen, hoesten, niezen. Niet wat je op je kleding of beddengoed wilt hebben. Dit kun je eraan doen: haal je was meteen uit de machine als hij klaar is. En laat de machine ook regelmatig op een hoge temperatuur draaien, zonder was erin. Om stank te voorkomen, gooi je er ook een bolletje met soda in.

3. Vloerbedekking en kleedjes


Ligt er nog zo’n morsig kleedje van tien huisgenoten geleden in de geru? Waarschijnlijk zal jullie stofzuiger – die ook al oud is en waarvan de zak vast al behoorlijk vol zit – hem niet schoon kunnen krijgen. Sowieso zijn de meeste stofzuigers niet sterk genoeg om alle troep diep uit de vloerbedekking te krijgen. Behalve dode huidcellen, haren en gemorste restjes wijn en eten, vind je er ook nog allemaal troep van buiten. Dé oplossing? Weggooien.Dit kun je eraan doen: mocht de vloerbedekking een enorm belangrijk onderdeel van het huis en haar traditie zijn: doe je schoenen uit voordat je binnen komt, stofzuig regelmatig en ruim gemorste troep direct op.

4. Deurklinken en lichtknopjes


De snelste manier om een verkoudheid of griepje op te lopen, schijnt te zijn door het aanraken van deurklinken, lichtknopjes en andere plekken die ook vaak door anderen vastgepakt worden. Wat te denken van rauw vlees gebruiken tijdens het koken, waarna je de bacteriën verspreidt door de ovendeur vast te pakken, of het fornuis aan te zetten…?Dit kun je eraan doen: sowieso moet je vaak je handen wassen met zeep – helemaal tijdens het koken of toiletbezoek. En je doet er ook verstandig aan om deze plekken regelmatig schoon te maken met wegwerp-schoonmaakdoekjes.

5. De beker voor je tandenborstel

In de meeste badkamers staat de wastafel dicht bij het toilet. En ja, dit wordt heel ranzig: elke keer als je het toilet doorspoelt, sproeit hij allemaal waterdruppeltjes met poep- en plasbacteriën in het rond (ja, daar is dus de klep op je wc voor). En op jouw tandenborstel. Dit kun je eraan doen: wekelijks die beker schoonmaken, je tandenborstel achter een deurtje bewaren en je handen wassen voor en na het tandenpoetsen.

6. Het koffiezetapparaat

Is de koffie die je zet de laatste tijd niet meer zo lekker? Je zou weleens iets meer kunnen drinken dan alleen koffie. Wederom is dit een warme, vochtige plek waar schimmels en bacteriën zich erg op hun plek voelen. Omdat het hete water niet kookt, en snel doorloopt, is dat niet genoeg om viezigheid schoon te maken. En dan vergeet je ook nog weleens het filter te verwijderen. Dit kun je eraan doen: je apparaat maandelijks ontkalken en de losse onderdelen wekelijks afwassen of in de vaatwasser zetten.

7. Vaatdoekjes, afwasborstels en –sponsjes

Uit onderzoek van National Sanitation Foundation bleek dat keukensponsjes echt heel erg ranzig zijn: 75% bevat salmonella, e. coli en poepbacteriën. En dat smeer jij dan weer uit over het aanrecht, de wasbak en de schone vaat!Dit kun je eraan doen: spoel snijplanken, messen en andere spullen die in aanraking zijn gekomen met rauw vlees, af met kokend water. Vervang je sponsjes minstens elke twee weken, vaatdoekjes zou je eigenlijk elke dag moeten vervangen. Ook kun je vochtige doekjes en sponsjes twee minuten op het hoogste vermogen in de magnetron zetten (kijk uit dat je achteraf je handen niet brandt!).

Bron: The Beachbody blog