Zijn je huisgenoten je beste vrienden? Lucky you, want dit is echt niet altijd het geval. De meeste mensen kennen hun roomies van tevoren nog niet en dan is het maar afwachten of het tussen jullie klikt. Maar van die nare huisgenoot leer je altijd een paar levenslessen.

 

1. Een eerste indruk zegt niet alles

Op een hospiteeravond kan iemand nog zo leuk lijken, maar in het echte leven kan dat vies tegen vallen. Probeer door iemand heen te prikken en kies niet voor iemand waarbij je eigenlijk geen goed gevoel hebt. Een huisgenoot hebben is leuk, maar een leuk huisgenoot is nog beter.

 

2. Praat met elkaar

Merk je dat je steeds vaker irriteert aan de afwas van je huisgenoot van drie dagen geleden, het wasrek dat altijd vol hangt met andermans spullen of een vol doucheputje? Praat er over! Het ligt voor de hand, maar gebeurt niet altijd. Beschuldig iemand niet door te zeggen: " Je afwas staat er nog en dat is asociaal", maar: " Ik vind het vervelend dat je afwas er nog staat, zou je er voortaan op kunnen letten? ". Zo kom je minder aanvallend over.

 

3. Accepteer verschillen

Mensen kunnen heel verschillend over bepaalde dingen denken. Terwijl jij ’s avonds gezellig wil chillen met je roomies, heeft de ander liever een stil huis om te studeren. Oordeel niet te snel en laat iedereen zijn gang gaan. Leven en laten leven! Met deze houding zal de sfeer in huis een stuk beter zijn.

 

4. Maak afspraken

Dit lijkt in het begin misschien wat overdreven. Je nieuwe huisgenoten zijn na een week al je best friends en je gaat hier de tijd van je leven krijgen. Maar hé, het kan toch misgaan, en dan is het fijn als je over bepaalde zaken afspraken hebt gemaakt. Bijvoorbeeld welke spullen iemand meeneemt als er hij of zij weggaat en wie voor welke kosten opdraait.

Anneloes studentenhuis huislijst

 

5. Wat u niet wilt dat u geschiedt...

Doe dat ook een ander niet. Jep, je staat alleen in je recht als je weet jij je er niet ook schuldig aan maakt. Zeur niet over troep in de huiskamer als jij zelf een derde in beslag neemt met al je spullen.

 

6. Probeer geen schreeuwende ruzies te maken

Niet sfeer-verhogend en vaak ook niet effectief. Verlaag je niet tot zijn of haar niveau. Hoe erg hij of zij ook het bloed onder je nagels vandaan haalt, let it go en probeer het te negeren. Jullie zijn huisgenoten, geen getrouwd stel. Jullie hoeven niet voor de rest van je leven een huis te delen.

 

7. Laat je niet gek maken

Er bestaan hele manipulatieve en egoïstische huisgenoten – ik spreek uit ervaring. Zorg ervoor dat je jezelf blijft en je niet mee laat sleuren in de negatieve sfeer. Laat je niet kennen en nodig gewoon je vrienden uit om het thuis gezellig te maken en laat die vervelende huisgenoot even links liggen.