Probeer je studentenleven eens in financieel opzicht te verbeteren! Wij hebben een paar suggesties voor je. 

 

1. Minder uitgeven in de kroeg

Wij zullen de laatste zijn die jou opdragen een einde aan te maken aan alle stapavonden. Maar geef toe: je uitgaven in de kroeg een béétje terugschroeven zou niet verkeerd zijn. Wees bijvoorbeeld verstandig en laat je pinpas tijdens een stapavond veilig thuis. Op deze manier kun je alleen het bedrag dat je meeneemt opmaken en doe je in bezopen toestand geen gekke dingen. Lees: € 100 pinnen en spontaan een rondje uitdelen aan de halve kroeg. 

 

2. Slimmer boodschappen doen

Hoe vaak neem je in de supermarkt iets mee ‘omdat het in de bonus is’? Waarschijnlijk heel vaak. Meestal zijn dit producten die je normaal gesproken niet eens zou kopen en eigenlijk ook niet nodig hebt. Zijn er producten in de aanbieding die je wél regelmatig gebruikt? Sla dan gerust een flinke voorraad in.  

 

3. Goedkopere abonnementen afsluiten

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil hoeveel geld je maandelijks uitgeeft aan verschillende abonnementen: je mobiele telefoon, het internet thuis, de sportschool en ga zo maar door. Neem eens de tijd om uit te zoeken of je bepaalde abonnementen misschien niet kunt terugschroeven of ergens goedkoper kunt afnemen. Wie weet hoeveel je maandelijks kunt besparen!

 

4. Vaker zelf brood smeren

Natuurlijk kun je iedere dag op school een broodje of snack in de kantine kopen, maar je saldo zal hier niet erg gelukkig van worden. Het eten in kantines is hartstikke duur en vaak niet eens heel appetijtelijk. Trek dus liever in de ochtend een minuut of vijf uit om een bammetje te smeren, net als vroeger. 

brood pixabay kboyd

 

5. Impulsaankopen vermijden

Een koffietje op het station hier, een of andere prul in de winkel daar: impulsaankopen zijn bijna niet te weerstaan. Toch is het de moeite waard dit te proberen. Hoewel al die kleine bedragen niks uit lijken te maken, is alles bij elkaar opgeteld vaak toch een flink bedrag. Spaar dit liever op en koop iets waar je écht wat aan hebt. 

 

6. Meer geld opzij zetten

Aan het eind van je geld een stukje maand overhouden: herkenbaar? Vast wel. Met bovenstaande tips kun je hopelijk een stap in de goede richting zetten. Wees verstandig en zet het geld dat je overhoudt opzij, zelfs als het niet veel is. Aan het einde van volgend jaar zal je versteld staan van het bedrag dat je hebt opgespaard. Op kleinere schaal zou je ook al het kleingeld dat aan het einde van de week in je portemonnee zit in een potje kunnen doen. Ook dit loopt lekker op!

 

7. Lening bij DUO terugschroeven 

Niet lang na het lezen van deze tips ben je natuurlijk getransformeerd tot de meest financieel verantwoordelijke student ooit. Dat is hét moment om te gaan kijken of je jouw lening bij DUO – mits je deze hebt – een stuk kunt terugschroeven. Het is natuurlijk leuk en aardig om maximaal bij te lenen en te leven als God in Frankrijk, maar je wilt ook niet na je afstuderen opgescheept zitten met een torenhoge schuld. Bedenk dus goed of je het bedrag dat je maandelijks leent ook écht nodig hebt om rond te komen. Je toekomstige jij zal je dankbaar zijn.   

Beeld: Pixabay/kboyd