1. Euforie

Je bent helemaal klaar voor het studentenleven! Je hebt er zin in en bent benieuwd naar je klasgenoten. Je hebt alle boeken aangeschaft, je hebt je voorgenomen om naar alle lessen te gaan en tijdens elke les goede aantekeningen te maken. Dit jaar gaat helemaal super worden!

2. Twijfel

Zo leuk als al die lessen leken op de open dag, zo saai en moeilijk zijn ze nu. Je hebt geen zin meer om elke les aantekeningen te maken en de motivatie om elke les bij te wonen verdwijnt ook langzaam. Heb ik wel de goede studie gekozen? Tot wanneer kan ik nog switchen zonder nu al een enorme studieschuld op te bouwen?

3. Stress

De tentamenweek komt eraan en plotseling slaat de stress toe. Je hebt nog niet echt een idee wat je kunt verwachten, en die week non-stop leren is alleen iets anders gelopen dan je had verwacht: verjaardag hier, feestje daar, biertje nog weer ergens anders. Hoe moet ik dit allemaal nog in één dag leren?! Waarom ben ik niet naar elke les (o nee, wacht: college) geweest? Waarom heb ik geen aantekeningen?

4. Relaxed

De eerste tentamenweek zit erop. Misschien niet elk vak gehaald, maar dat komt wel goed, je hebt nog een herkansing, toch? Geen stress, die herkansing ga je knallen! Als je wel alles hebt gehaald, is het nu tijd om even lekker niks aan school te doen onder het mom ‘ik heb alles toch gehaald, dan lukt dat de volgende keer ook wel, toch?’ Tijd voor bier.

5. Laks

Je bent over de helft van het jaar en eigenlijk gaat het op studiegebied allemaal wel prima zo. “Ah joh, die les kan ik wel een keer overslaan.” “Oh, dat huiswerk doe ik later wel.” “Dat hoofdstuk kan ik morgen ook nog wel lezen.” “Die aantekeningen sturen m’n studiegenoten wel op.”

6. Besef

Uiteindelijk moet je in één dag al het werk van de afgelopen tien weken inhalen. Misschien was het toch handig geweest om iets minder te feesten en gewoon naar school te gaan.

7. Verlangen naar vakantie

Het einde van het collegejaar is in zicht en de temperatuur buiten begint ook langzaam te stijgen. Je verlangt naar de vakantie maar je moet toch echt eerst nog die laatste tentamens zien te doorstaan. Terwijl al je niet-studerende vrienden hun middagen en avonden doorbrengen op het terras, zit jij op je kamer te zwoegen in de boeken. Het is lastig, maar het einde is in zicht, echt waar.