1. Ga naar een van de 14 gratis Bevrijdingsfestivals

Je kunt dit jaar terecht in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam. Er is dus altijd een festival bij jou in de buurt! En voor welke stad je ook kiest, je kunt Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt sowieso spotten als ambassadeurs van de vrijheid. 

2. Het Vrije Westen 

Een van de 14 bevrijdingsfestivals in het land moeten we even uitlichten. In het Westerpark in onze hoofdstad Amsterdam vindt dit jaar het Vrije Westen plaats, met maar liefst zeven podia. Klaar om te dansen bij een van de dj’s of koopjes te scoren op de markt? 

3. Schuif aan bij een vrijheidsmaaltijd

Door heel het land kun je op 5 mei aanschuiven voor een zogeheten vrijheidsmaaltijd. Dit kan een lunch zijn met zelf gesmeerde witte bolletjes maar je kunt ook zomaar een culinair diner voorgeschoteld krijgen. Het idee achter de maaltijd is dat je met andere gasten in gesprek gaat over thema’s zoals vrijheid en onvrijheid. Reken maar dat het een bijzondere ontmoeting wordt! Waar schuif jij aan? Kijk hier waar je allemaal terecht kunt! 

4. Bezoek aan Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet

Vier en vijf mei kun je een bezoek brengen aan woonkamers, café’s en andere historische locaties die te maken hebben met de oorlog. Hier vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Maar liefst 22 steden doen dit jaar mee. Je kunt er gratis naar toe en de bijeenkomst duren maximaal een uur. Let op, vol is vol dus wees op tijd!

5. Amsterdams Verbond

Het was even spannend, maar de vijfde editie van het Amsterdams Verbond gaat toch door! Dit jaar weer op de vertrouwde stek: de Tuinen van West. En het wordt gegarandeerd een goed feestje met toppers als Detroit Swindle, Idaly, Broederliefde en Kris Kross Amsterdam in de line-up.  

6. Concert op de Amstel 

Het concert wordt live op tv uitgezonden en de koning en koningin staan op de gastenlijst. We hebben het over het concert op de Amstel, een enorm feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag. Verwacht een enorm drijvend podium met op de achtergrond de contouren van het Carré. Bijzijn is meemaken! 

7. Fiesta Macumba

Nog energie na een dag op stap? Op Bevrijdingsdag geeft Fiesta Macumba gratis en voor niets een afterparty in het Patronaat in Haarlem. Zoals ze zelf zeggen, dit wordt een party in latino style. Tijd om die heupjes los te gooien dus!

Fotocredits: Unsplash/Mabel Amber