Niemand kan ontkennen dat de scriptieperiode zorgt voor bloed, zweet en tranen. Nu heb je scriptiebegeleiders die je gerust stellen, maar ook nog weleens roet in het eten gooien...

1. De scriptiebegeleider die nooit reageert

Ze zeggen dat je ze altijd mag mailen voor vragen en dat ze zo snel mogelijk zullen reageren. Schijn bedriegt. Waarschijnlijk hebben deze scriptiebegeleiders het te druk met hun eigen leven of zien ze je mailtje gewoon ‘per ongeluk expres’ over het hoofd. Het jammere hiervan is dat je geen idee hebt of je scriptie wel goed genoeg is als je het inlevert. Dan maar hopen op goed geluk. De beste manier is om bij je scriptiebegeleider langs te gaan. ‘‘Joehoe! Ik ben er ook nog!’’

 

2. De onduidelijke scriptiebegeleider

 Deze scriptiebegeleider wil eigenlijk geen scriptiebegeleider zijn. Hij of zij reageert wel altijd op je mailtjes en geeft je ook feedback, maar echt totaal inhoudsloos. Krabbeltje hier, opmerkingswolkje daar met: 'Prima, maar ik zou het anders doen.' Oké, fijn om te weten, maar: hóe dan? Je hebt er dus helemaal niks aan. Nog een ding: ze keuren dingen af die de dag ervoor nog goedgekeurd werden. Komen er al vraagtekens bij je op?

 

3. De wisselende scriptiebegeleider

Het is echt waar: scriptiebegeleiders hebben ook een eigen leven en kijken niet alleen naar jouw scriptie. Ze hebben waarschijnlijk een man of vrouw en kinderen en sporten zo nu en dan. Nu komt het dan ook weleens voor dat ze bijvoorbeeld gaan verhuizen of wegens andere omstandigheden niet meer je scriptiebegeleider kunnen zijn. Vervolgens krijg jij een nieuwe begeleider die je alles opnieuw moet uitleggen. Niet ideaal.

 

4. De fanatieke scriptiebegeleider

Zelf had ik een scriptiebegeleider die onwijs gepassioneerd is in zijn vak. Een pluspunt, want hij wilde me met alles altijd heel graag helpen. Hij kan je alles vertellen over wat je wel en niet moet opschrijven in je scriptie. Nu kan het weleens voorkomen dat hij of zij jou dingen vertelt op een niveau dat jij nog niet helemaal begrijpt, maar voor de begeleider onwijs logisch is. Gelukkig is hij of zij dan weer fanatiek genoeg om je het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

 

5. De betrokken scriptiebegeleider

Op dit moment - ik schrijf inderdaad voor de tweede keer een scriptie - heb ik twee begeleiders die onwijs betrokken zijn bij mijn scriptie. Ze vragen continu hoe het gaat en willen zeker weten dat je begrijpt wat je moet doen. Verder moedigt deze soort begeleider je altijd aan en dat is erg goed voor je zelfvertrouwen. 'Je kan het! Ik heb er alle vertrouwen in! Met jouw werklust en attitude ga je er zeker komen!' Joepie!

 

6. De internationale scriptiebegeleider

Het ligt aan je onderwerp welke begeleider je krijgt voor je scriptie. Als je een onderwerp hebt met een internationale insteek is de kans groot dat je ook een internationale begeleider krijgt. In eerste instantie is dit onwijs interessant. Je begeleider kan je alles vertellen over het onderwerp waar je over schrijft, maar het kan de communicatie onderling wel moeilijker maken. Probeer altijd duidelijk te krijgen wat je scriptiebegeleider bedoelt, anders werk je jezelf alleen maar tegen.

Succes, je kan het!