Hoe leuk je opleiding er ook uitzag van tevoren, je hebt altijd wel wat te klagen. Bijvoorbeeld over de dingen die school achterwege laat en die je zelf uit moet pluizen. Gelukkig hebben wij er alvast wat voor je op een rij gezet.

 

Portal

Er is een intranet of portal en alles staat er op, maar waar? De zoekfunctie laat ook te wensen over en voor je het weet heb je weer iets gemist. Sla de zoekactie over en mail de docent voor concrete informatie.

 

Deelraad

Je kan je aanmelden voor de deelraad van je onderwijsinstelling. Dat klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk, maar wat ze vaak verzwijgen is dat je er een leuke vergoeding voor krijgt. Je moet alleen bij vergaderingen aanwezig zijn en je mening geven. Dat is leuk verdienen toch?

 

Boeken

Iedere docent zweert bij zijn of haar vak dat je het boek móét aanschaffen. Dat is dus echt niet waar. Wacht de eerste paar lessen af en bedenk voor welke vakken je het ook kan doen met aantekeningen. Dat scheelt je weer honderden euro’s.

 

Deadlines

De meeste studenten kunnen goed presteren onder druk. Ze gaan dan ook vaak pas aan de slag als de deadline voelbaar is. In de praktijk blijkt vaak dat je tussentijdse deadlines niet zo heel hard zijn. Docenten willen je graag zien slagen, dus ze maken vaak een uitzondering. Tegen de zomervakantie aan, is het wel raadzaam om je werk op tijd in te leveren.

studeren-lerenplannen

 

Herkansingen

Je hebt vaak meerdere kansen per jaar, per tentamen. Raak dus niet gelijk in paniek als je een belangrijk tentamen niet hebt gehaald. Daarnaast kan je ook bij de examencommissie bezwaar indienen als je problemen hebt waardoor je het tentamen niet hebt kunnen halen.

 

Exchange

Waarschijnlijk heeft jouw onderwijsinstelling wel een aantal partneruniversiteiten in het buitenland. Check de mogelijkheden zelf van tevoren. Veel studenten zullen niet naar het buitenland kunnen omdat ze niet genoeg geld hebben. Maar als jij vanaf jaar één al weet dat je in jaar drie weg kan, heb je genoeg tijd om te sparen! Eenmaal ingeschreven komt er veel onduidelijkheid op je af, maar houd in gedachten: je school heeft dit vaker gedaan.