Alleen de eerste regels van het recept lezen

Ideaal om gewoon even snel te checken welke ingrediënten je nodig hebt en waar je mee moet beginnen, dit bespaart je wel zo’n 30 seconden op je onwijs drukke dag. Pure tijdswinst zou je denken. Nou niet dus, doe niet lui en lees gewoon eerst heel het recept voordat je begint met koken. Dit bespaart je een hoop stress als je er later achter komt dat je iets niet in huis hebt of de kooktechnieken van dit recept voor jouw niveau misschien next level zijn.

Onscherp mes gebruiken

Het maakt niet uit wat je gaat klaarmaken, er komt bijna altijd wel snijwerk bij kijken. Het is daarom van belang om altijd een goed, scherp mes te gebruiken. Nu kun je lekker goedkoop vijf aardappelschilmesjes voor een euro inslaan, maar die zijn binnen no-time bot waardoor je voedsel met een vork snijden misschien nog meer nut heeft.

Je eten niet proeven

Een ander veelgemaakte fout is het niet proeven van je eten en er vervolgens veel te laat achter komen dat je gerecht niet te nassen is. Proef daarom tijdens het koken zo nu en dan een hapje om te checken of je maaltijd de goede kant opgaat. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je tijdens het koken je al helemaal vol eet en vervolgens daarna geen honger meer hebt.

Niet weten hoe je zout moet gebruiken

Er zijn twee groepen mensen, zij die zout zien als de vijand en zij die zout te pas en te onpas overal bij gebruiken. Beide groepen zitten fout. Geen gebruik maken van zout is jezelf met opzet een flauwe maaltijd voorschotelen, een snufje zout is namelijk niet ongezond en verbetert de smaak van je maaltijd. Bergen zout gebruiken als smaakmaker is wél ongezond en daarnaast is niemand fan van een maaltijd die naar zeewater smaakt. Zorg daarom dat je, door te proeven, een juiste hoeveelheid zout aan je eten toevoegt.

Niet genoeg tijd nemen

Na een lange dag college heb je honger als een paard en is het aantrekkelijk om van koken een haastklusje te maken. Want ja, die burger kan ook best wel wat minuutjes minder bakken en sla wassen is overrated. Nou niet dus, neem de tijd voor het koken en laat het eten z’n ding doen. Wanneer je tien keer checkt of de groenten gaar zijn, gaat het echt niet sneller dan wanneer je het gewoon bij twee keer houdt.

Je dwangmatig aan het recept houden

Natuurlijk is je eerste kook-ontmaagding eng en ook de keren daarna blijft het spannend. Nu kun je lekker veilig het recept woord voor woord exact kopiëren, maar daar wordt het koken wel een beetje saai van. Wanneer je bovenstaande fouten niet (meer) maakt en je de kookbasics onder knie hebt, maak je het voor jezelf een stuk leuker om wat meer te experimenteren met de gerechten die je maakt. Het allerergste wat kan gebeuren is – mits je huis niet in de fik vliegt – dat je een verpeste maaltijd hebt, maar in dat geval is de supermarkt nooit ver weg en schuif je er lekker een diepvriespizza in.

Beeld: Pixabay/Sr_verde

Bron: Spoon University