De wereld van shotjes is voor studenten nogal divers, net zoals de namen die ze eraan geven. Bij sommige namen heb je geen enkel idee wat je ervan kan verwachten en is het spannend. Bij andere shotjes geeft de naam heel duidelijk aan wat je van het shotje kunt verwachten, zoals 'appeltaart'. Toch is het eigenlijk altijd weer even spannend wat je voorgeschoteld krijgt. Hier een paar voorbeelden van populaire shotjes onder studenten en wat het precies is!
 
 

1. Straaljager

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee het is een shotje. Het gaat hier wel om een wat pittigere versie dan de meeste andere shotjes. Straaljager bestaat dan ook voor de ene helft uit jonge jenever en de andere helft uit bitter lemon. Smaakt goed, maar je gaat er helaas niet écht van vliegen.
 
 

2. Kaboutertje

Ik denk dat vrijwel niemand de smaak van een 'kabouter' kan omschrijven. Toch bestaat er een zeer smakelijk shotje dat zo heet. Je vult een longdrinkglas met 2/5 vodka, 2/5 piña colada en 1/5 rode vodka. Vooral de manier waarop je het moet drinken is bijzonder. Eerst dek je het glas af met je hand en tik je een paar keer met de onderkant op de bar. Zo trekt de smaak ook in de lucht ín het glas. Dit zuig je na het shotten uit het glas.
 
 

3. Boswandeling

Wie bij een boswandeling denkt aan dennengeur zit toch niet helemaal op het goede spoor bij dit shotje. De combinatie van pisang ambon, piña colada en jus d'orange geeft de verrassende tropische tintje aan dit shotje. Omdat het zo populair was onder het vrouwelijke publiek, ligt er in de winkels zelfs een kant-en-klare versie in een fles. 
 
 

4. Stuiterbal

Deze naam is niet per sé gebaseerd op wat er in het shotje zit (2/3 sambuca en 1/3 blue curacoa), maar op de manier waarop deze wordt gedronken. Het is namelijk de bedoeling dat je met het shotje in je mond eerst een paar keer flink met je hoofd schudt en hem dan pas doorslikt. Vervolgens neem je een diepe ademteug door getuite lippen. Het effect hiervan is wel precies zoals de naam omschrijft; je bent weer helemaal wakker!
 
 

5. Alien Brain

Dan zijn er ook nog de shotjes die een nogal onsmakelijke naam hebben, zoals de Alien Brain. Wees gerust, het is geheel veilig om dit te drinken (op de gevolgen van alcoholconsumptie na). De naam wijst op het effect dat ontstaat door verschillende kleuren door elkaar te gieten. De smaak ervan bestaat uit een heerlijke combinatie van perziklikeur, Baileys, blue curacao en grenadine.
 
 

6. B52

Wie bij de eerder genoemde shotjes nog wel een beeld kan vormen, krijgt het bij deze toch echt moeilijk. Toch is dit shotje een van de meest bekende geflambeerde shotjes. Het bestaat uit verschillende lagen van koffielikeur, Bailey en Grand Marinier. Sla het niet gelijk achterover, want officieel hoor je het met een rietje te drinken. Toch wel zo veilig, vooral nadat je weet dat het shotje vernoemd is naar een gelijknamige bommenwerper...

 

Lees hier welke vijf typische mixdrankjes favoriet zijn onder studenten!