1. Het Groentje

Een verlegen persoontje, dat je zachtjes begroet en zenuwachtig zijn/haar hand uitsteekt. Misschien net van de middelbare school af en te vroeg op kamers, maar in ieder geval totaal onvoorbereid. Je vergeet zijn/haar naam vrij snel. Het Groentje luistert vaak stilletjes naar wat er over de beschikbare kamer te vertellen is en stelt weinig vragen. Wat borg precies inhoudt? Hij/zij heeft geen idee, maar blijft ongemakkelijk lachen. Heel schattig. In sommige gevallen neemt hij/zij zelfs zijn ouders mee (die in de auto blijven wachten).

2. De Leugenaar

Oh, wat een vrolijke, nette, verzorgde, perfecte kandidaat! Hij/zij vertelt vooral enthousiast over zijn/haar liefde voor koken en schoonmaken, en afgunst voor (binnen) roken. Heeft geen huisdieren, is rustig in het weekend, en is nog steeds single (en zal je dus geen nachten wakker houden). De Leugenaar lijkt totaal geen negatieve eigenschappen te hebben. Maar vraag je af waarom hij/zij dan nog steeds op zoek is naar een kamer. Niemand kan zo perfect zijn!

3. Het 'Gezellige' Meisje

''Vrijdag samen koken? Ja, gezellig! Dinsdag een wijntje doen en scrabble spelen? Gezellig! Jullie zijn mijn nieuwe BFF's!'' Oh. Help. Het Gezellige Meisje lijkt op de Leugenaar, het enige verschil is dat zij al haar enthousiasme ook echt meent. Ze intimideert de andere hospiteerders met haar hoge stem en SUPERGEZELLIGE houding. Nu nog leuk, na een tijdje zéér vermoeiend. Grote kans ook dat ze uiteindelijk een sloddervos is en nogal opdringerig overkomt over uitgaan en 'gezelligheid'. Haar huisgenoten noemt ze familie.

4. De (veel te) Eerlijke Jongen

De Eerlijke Jongen windt er geen doekjes omheen: hij is lui en hij weet het. Presenteert zich casual en op zijn gemak. Een goede jongen, vast heel aardig. De andere hospiteerders mogen hem wel, en niet alleen om zijn geringe kansen. Helaas heb je er niets aan als huisgenoot, schoonmaaktaken zal hij links laten liggen en koken kan hij zogezegd niet. De Eerlijke Jongen kan met iedereen opschieten, een prima buurjongen, maar niets om serieus in huis te nemen.

5. De Aanpasser

Deze persoon is ervaren in de huizenjacht en oprecht vriendelijk, maar na een paar vragen valt het op dat hij/zij nooit iets weigert. Welke huisregels ook uitgelegd worden, de Aanpasser past zich aan. Hij/zij gaat zelfs akkoord wanneer er voorgesteld wordt dat de nieuweling de eerste vier weken de smerigste klusjes moet uitvoeren. De toiletten komende maanden poetsen? Okay dan. Drie keer per week koken voor het hele huis? Lichte twijfel, maar helemaal goed, toppie! Een buigzame huisgenoot is vast handig, maar eentje zonder ruggengraat komt wel erg wanhopig en saai over.

6. De drinker

In de uitnodiging stond ‘neem wat lekkers’ mee. Uiteraard neemt de drinker zijn favoriete bier/fles bacardi mee om die voornamelijk zelf leeg te drinken (voor wat meer zelfvertrouwen gedurende de avond). En daar blijft het natuurlijk niet bij, want ook de voorraad van het huis wordt aangesproken. Het resultaat is een veel te amicale, lallende student die niet meer op zijn benen kan staan - en de volgende dag vast niet meer weet hoe de hospiteeravond is verlopen.