1. Een rustige werkomgeving

Concentreren blijkt een stuk lastiger te zijn wanneer je je in een drukke omgeving bevindt. Dus als je huisgenoten druk met elkaar in gesprek zijn en het geluid van de tv op standje 100 staat, aarzel dan niet om jezelf af te zonderen in je eigen kamer. Doe de deur dicht, zodat er geen harde geluiden je kamer binnen kunnen dringen. Op die manier is je aandacht volledig gefocust op datgene wat je moet leren. Of ga in de UB of openbare bibliotheek zitten. Hier zijn vaak stilteruimtes aanwezig, zodat jij je optimaal kan concentreren.

 

2. Ruim op

Wanneer er een hoop spullen op je bureau liggen en je kamer eruitziet alsof de vuilnisman er zijn tweede huis van heeft gemaakt, is het hoog tijd om hier iets aan te doen. Een opgeruimde kamer zorgt namelijk voor een opgeruimd hoofd. Dus: alle rotzooi in de vuilnisbak en de dingen die je nodig hebt netjes opbergen.

 

3. Notificaties uit

Vaak kunnen studenten het niet laten om tussen het leren door even op hun telefoon te kijken. Met als gevolg: een kwartier lang scrollen op Instagram en ook nog een paar leuke aankopen doen via bol.com. Dit doet je concentratie natuurlijk geen goed. Daarom is het verstandig om vlak voordat je aan een opdracht of tentamenstof begint al je notificaties uit te zetten of je telefoon in de vliegtuigstand te zetten. Op die manier kun je niet afgeleid raken door alle meldingen die binnenkomen. 

 

4. Takenlijstje 

Creëer meer rust in je hoofd door voor iedere dag van de week te noteren wat je precies moet doen, maken en/of leren. Op die manier maak je een soort schema voor jezelf en dat zorgt weer voor een betere concentratie tijdens het studeren.

 

5. Pauze

Natuurlijk kun je niet vier uur achter elkaar doorleren. Sterker nog: dit is super slecht voor je concentratie. Na drie kwartier raken je hersenen namelijk vermoeid en lukt het je niet meer om alle stof te verwerken. Las daarom regelmatig een korte pauze in om even iets te drinken, rustig op de bank te ploffen, of alvast een paar boodschappen te doen voor het avondeten. Na tien minuten zijn je hersenen weer opgeladen en klaar om verder te werken.

 

6. Muziek

Voor sommige studenten werkt muziek afleidend, maar uit onderzoeken blijkt dat het ook een goede invloed kan hebben op je concentratie. Het horen van muziek zorgt er namelijk voor dat je flexibeler gaat denken en dat heeft als gevolg dat je minder snel vastloopt wanneer je met een moeilijke opdracht of ingewikkelde tentamenstof bezig bent. Vooral vrolijke of klassieke muziek zou dit proces beïnvloeden. Dus als jij niet snel afgeleid raakt bij het horen van muziek: zet gewoon lekker je koptelefoon op of doe je oortjes in tijdens het leren. Filtert ook nog eens eventuele achtergrondgeluiden uit. Win-win!