1. Koop alleen wat je wil kopen

Beginnersfout nummer 1. Alles kopen wat je ziet en wat op het eerste gezicht leuk lijkt. Aan het eind van de dag kom je thuis met een hele zak prulletjes waarvan je denkt: ‘Ja, leuk!’ maar eigenlijk gebruik je het nooit en heb je er alleen maar last van. Koop dus alleen wat je echt leuk vindt of wat je daadwerkelijk kan gebruiken.

 

2. Verwacht niet te veel

Koningsdag staat er natuurlijk om bekend dat mensen hun meuk kwijt moeten. Het is geen toffe vintage markt dus verwacht ook geen antieke pareltjes te vinden. Hooguit wat LP’s of CD’s, misschien een tof boek of schoenen voor 5 euro. Don’t get your hopes up.

 

3. Begin met een laag bedrag

Op de markt gaat het altijd om lage bedragen, maar verkopers hechten toch een bepaalde waarde aan hun spullen en ze zullen niet zomaar loslaten. Begin daarom met een lager bedrag dan dat je er eigenlijk voor zou betalen. Dan kunnen elkaar ontmoeten in het midden en misschien is dat wel precies de prijs die je in gedachten had.

 

4. Play hard to get

Als de verkoper niet wil loslaten, moet je het harder gaan onderhandelen. Een laatste bod uitbrengen en dat ook expliciet zeggen, trekt de verkoper vaak wel over de streep. Werkt dat niet, dreig dan met weglopen. Hij wil tenslotte van zijn spullen af, jij kan het vast ook wel ergens anders krijgen.

 

5. Kom later terug

Mocht je zijn weggelopen en aan het eind van de dag toch nog dat ene uit elkaar vallende Stef stuntpiloot spel willen kopen, ga dan nog eens terug en kijk of de verkoper je nu wel tegemoet wil komen. Meestal zijn ze aan het eind van de dag wat gemoedelijker. Let wel op! Als het dan al verkocht is, is het je eigen schuld!

 

6. Koop meer

Dit klinkt misschien alsof het niet de bedoeling is, maar vaak kan je met onderhandelen misschien beter meer kopen, voor een lagere prijs. Als jullie het niet eens worden over het bedrag, verhoog dan de inzet. Ga met vijf euro over je hoogste bedrag heen en vraag er een tweede exemplaar bij. Werkt gegarandeerd!

Succes met treasure hunting deze koningsdag!