De AKvV is een overkoepelende organisatie van 25 verenigingen in Amsterdam: van traditionele, kunst-, sport, roeiverenigingen tot een debat- en een gereformeerde vereniging. Joost, zelf lid van roeivereniging Nereus en zangvereniging SKA: “Het is echt niet zo dat je je studie kunt vergeten als je lid wordt. Je ziet dat verenigingen zich tijdens de tentamenperiodes minder focussen op de gezelligheid en meer op bijvoorbeeld tentamencursussen.”

1. Ga naar open feesten

Elke vereniging organiseert (in de aanloop naar het nieuwe collegejaar) open feesten om aan zich aan de buitenwereld te laten zien. Die feesten zijn niet alleen heel leuk, maar ook een goede kans om de sfeer te proeven en met leden te kletsen (of te checken of er leuke mensen lid zijn).

2. Ga met je introgroepje langs de verenigingen

Zorg dat je in een introgroepje zit dat langs de verenigingen gaat. Dat is immers ook een kans om te zien hoe de vereniging zich presenteert en hoe de leden onderling met elkaar omgaan. Voel je je meer thuis bij een grote vereniging als L.A.N.X. en SSRA, of juist een kleinere zoals SV Cyclades en Liber? 

akvv ascavsv

3. Ga mee met leden

Ken je mensen die lid zijn van een vereniging? Joost adviseert: “Ga een keer met hen mee, zodat je de vereniging ook meemaakt op momenten dat het zich niet officieel presenteert.” Misschien is de sfeer dan wel ongedwongener, of juist heel anders dan je tijdens de intro denkt. 

4. Ga élke vereniging bij langs

Van traditionele studentencorpsen tot sportverenigingen of wie weet wel een debatvereniging: ga bij élke vereniging langs om te kijken of het bij je past. Pas dan kun je een echte afweging maken. Misschien had je nog nooit aan rugby gedacht, maar voel je je enorm thuis bij Ascrum?

5. Praat met leden

Ga in gesprek met leden van verenigingen. “Verzamel de informatie die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld over ontgroeningen of verplichtingen. Dan kun je ontdekken of je een vereniging echt leuk vindt”, zegt Joost.

6. Doe kieswijzers

Net zoals bij de verkiezingen hebben veel steden voor verenigingen een kieswijzer waar je je voorkeuren in kunt vullen. Simpel een paar vragen invullen en je ziet welke vereniging – in theorie – het beste bij je past. Check bijvoorbeeld www.lidwordeninamsterdam.nl.

akvv nereus

Over de AKvV

De AKvV vertegenwoordigt indirect 10.000 tot 15.000 studenten en behartigt de belangen van de aangesloten verenigingen. Bijvoorbeeld door met onderwijsinstellingen in overleg te gaan over flexstuderen (alleen betalen voor de vakken die je dat jaar volgt), collegegeldvrij besturen (wel een lening en ov-kaart houden tijdens je bestuursjaar, maar geen collegegeld hoeven te betalen) en de harmonisering van (bestuurs)beurzen.