1. Zoek een mentor

Als je net begint is alles nieuw en ingewikkeld. Om te voorkomen dat je telkens het wiel opnieuw moet uitvinden én dat je iemand hebt om mee te sparren, kun je op zoek gaan naar een mentor. Dat kan iemand in jouw vakgebied zijn, maar ook iemand die jou alle kneepjes van het ondernemen kan bijbrengen. Check eens bij de KvK, gemeente of provincie of er zulke programma's bestaan.Volg je een opleiding waar het hebben van een eigen bedrijf gestimuleerd of ondersteund wordt, dan is de kans groot dat er iemand is aangesteld om studentondernemers te begeleiden.

2. Maak een realistisch budget

In het begin zal je eigen bedrijf je heel veel tijd kosten, maar heel weinig geld opleveren. Misschien moet je juist wel veel geld bijleggen. Wees dus niet te optimistisch over de kosten; houd in je begroting rekening met onverwachte uitgaven.

3. Gebruik de opdrachten van je studie

Neem je studie-opdrachten serieuzer door ze toe te passen op je bedrijf of door juist een bedrijfsmentaliteit toe te passen. Je kunt elke ervaring koppelen aan een ontwikkeling van jezelf of je bedrijf. En probeer de dingen die je tijdens colleges leert, ook eens in de praktijk toe te passen.

4. Test je ideeën

Probeer constant feedback te krijgen van je doelgroep. Laat ze kritisch kijken naar je product of verdienste, zo weet je waar de markt op dat moment om vraagt en hoe jij hier op kunt anticiperen. En mochten je medestudenten onder je doelgroep vallen, dan is dit het ideale moment om kleine marktonderzoekjes te doen.

5. Ga netwerken

Netwerken is een van de belangrijkste aspecten van een bedrijf opstarten. Het moet natuurlijk niet geforceerd zijn, maar mensen raken enthousiast als jij enthousiast bent over je bedrijf. Wie weet heeft die ene persoon die je aanspreekt nou net een mogelijkheid voor jouw bedrijf.

6. Wees niet bang

Het is niet erg om te falen. Als jonge ondernemer weet je niet alles en een eigen bedrijf starten brengt altijd risico’s met zich mee. Leer van je fouten en neem ze mee als ervaring.

Bron: USA Today