1. Je negeert de waarschuwsignalen

Je e-mail is zo ingesteld dat mails met onderwerpen zoals: afstuderen, laatste jaar, begin, einde en tot ziens in een map terecht komen waar je ze nooit meer hoeft te zien. Ook moet je er niet aan denken om je ‘volwassen’ mail te gebruiken en je studiemail vaarwel te zeggen. Je studiemail staat voor deze mooie tijd in je leven en je volwassenmail die je nog tijden gaat gebruiken, wil dit allemaal van je afpakken. Maar als je nooit aan je afstuderen wilt denken zal het ook nooit gebeuren toch?

 

2. Je gaat gesprekken over de toekomst (van je vriendschappen) uit de weg

Als je weer eens met je huisgenoot van 3 jaar na het stappen bij de snackbar terecht komt wil je het absoluut niet hebben over het feit dat dit binnenkort nog wel eens tot het verleden zou kunnen horen. Of dat contact houden best nog wel lastig gaat worden als jullie allebei een vaste baan hebben en niet meer samen in één huis wonen. Je wilt er maar niet aan denken dat het straks niet meer zo makkelijk zal gaan om met iedereen tegelijk af te spreken en leuke dingen te kunnen blijven doen.

 

3. Je doet net alsof er nog megaveel tijd is om je bucketlist af te werken

Is je agenda te vol om nog een plekje vrij te maken voor dat ene concert waar je nog zo graag naar toe wilt? Ach dat komt de volgende keer wel, want er is écht wel een volgende keer. Jij bent nog zo ingesteld dat je denkt dat je voor altijd in deze stad zal wonen en voor altijd deze opleiding zal volgen. Je hebt zelfs de einddatum van je studentenpas afgekrast zodat niemand kan zien wanneer je eigenlijk zou moet vertrekken.

 

4. Je hebt nog totaal niet nagedacht over wat je na je afstuderen gaat doen

Na je afstuderen zal je toch echt aan het werk moeten of verder moeten studeren, maar daar heb jij echt nog niet over nagedacht. De laatste keer dat jij naar je cv hebt gekeken, was toen je aan het begin van je studie een bijbaantje nodig had om je kamer te kunnen betalen. Hoe moet dat ook alweer, dat solliciteren? Of misschien wil je wel een master gaan doen - maar dat is natuurlijk nog súper ver weg.

 

5. Je neemt nooit afscheid maar zegt 'tot ziens'

Sommige mensen zal je waarschijnlijk niet meer tegen komen, zoals je docenten . Als het moment daar is, ga jij echt geen afscheid nemen, dat is veel te definitief. Jij zegt gewoon lekker luchtig tot ziens en gaat er vandoor. Zo hoef je er niet over na te denken dat het einde toch echt in zicht is.

 

6. Je meet tijd nog steeds aan de hand van de zomervakantie en collegejaren

Als je straks aan het werk bent staat de zomer niet meer gelijk aan een vakantie van minimaal 6 weken. Dan mag je van geluk spreken dat je er een keer twee weken tussenuit kan wanneer het jou uitkomt. Maar je vraagt je vrienden nog steeds wat ze allemaal gaan doen in de zomervakantie en je gebruikt woorden als ‘na de vakantie’ in je zinnen.. En het volgende jaar? Dat start natuurlijk vanaf september. Je denkt nog in collegejaren in plaats van kalenderjaren.

 

Bron: Her Campus