1. Loop voor een tentamen

Ga twintig minuten lopen en je brein zal veel beter functioneren. Geloof je ons niet? Uit onderzoek van de universiteit van Illinois is gebleken dat je hersenactiviteit gestaag groeit na een wandeling. Zo worden onder anderen er meer hersencellen aangemaakt als je beweegt.

 

2. Leg je stof uit

De beste manier om te toetsen of je je lesstof onder de knie hebt, is het uitleggen aan iemand anders. Zo merk je welke informatie bij jou nog ontbreekt om er een compleet plaatje van te maken. Heeft niemand zin om naar je te luisteren? Oude knuffels zijn nog steeds goede luisteraars.

 

3. Teken het uit

Visualiseren werkt heel goed voor het begrijpen en onthouden van informatie. Natuurlijk is het voor het ene vak een stuk makkelijker om dit toe te passen dan het andere, maar visualiseren blijft een goede stimulans voor het brein. Moet je voor geneeskunde onderdelen van het lichaam leren? Door het te tekenen, leer je het dubbelop. Maar ook bij abstractere vakken helpt het om bijvoorbeeld een mindmap te maken.

 

4. Gebruik een duidelijk lettertype

Dit is een voor de hand liggende tip, maar wordt toch minder vaak opgevolgd dan je zou denken. Er is een reden dat Calibri als standaard staat bij Word: het is gemakkelijker om te lezen, waardoor het lezen zelf ook sneller gaat.

 

5. Kijk documentaires

Niets is beter dan achterover zitten en een filmpje kijken. Waarom doe je dit dan ook niet tijdens het leren? Kijk een documentaire over het onderwerp dat je aan het leren bent. Je brein hoeft zelf dan niet er een beeld bij te creëren, die geeft de documentaire al.

 

6. Gebruik geuren

Ben je bang dat je je lesstof weer vergeet? Spuit een onbekend geurtje op terwijl je leert. Tijdens de toetsing gebruik je dit geurtje weer, waar je brein op reageert en associeert met je leersessie. Je kunt hetzelfde effect bereiken door kauwgom met een rare smaak te kauwen.


Bron: Examtime