1. Maak een planning en begin op tijd

Het klinkt misschien suf, maar begin op tijd. Je kunt bijvoorbeeld iedere week van het blok een deel van de stof lezen of samenvatten. Zo heb je de week voor je tentamen al een heleboel op een rijtje en gaat het leren veel sneller. Je hebt alles immers al meerdere keren voorbij zien komen: in de colleges, tijdens het lezen of tijdens het samenvatten!

2. Beloon jezelf

Je moet het wel een beetje leuk houden voor jezelf, dus stel een beloningssysteem in. Heb je eindelijk dat stuk droge stof doorgewerkt? Beloon jezelf bijvoorbeeld met een aflevering van je favoriete serie – al heb je dan wel het gevaar dat je het niet bij één aflevering blijft. Een avondje goed uitgaan na een dag studeren is overigens geen heel goed plan. De avond zelf lijkt het misschien een goed idee, maar bedenk je dat studeren met een enorme kater niet het beste werkt!

3. Bedenk of zoek ezelsbruggetjes

Weet je nog hoe goed die ezelsbruggetjes werkten die je vroeger gebruikte? Met TV-TAS weet je precies hoe de Waddeneilanden heten en in welke volgorde ze liggen. Ook voor een aantal vakken die je nu hebt zijn misschien ezelsbruggetjes te bedenken. Sommige kun je zo vinden op internet, maar het is nog slimmer om ze zelf te bedenken! Zo ben je op een andere manier bezig met de stof en met een flauw ezelsbruggetje zul je het uiteraard meteen onthouden!

4. Leg je mobiel weg

Als je binnenkort een tentamen hebt en echt móet studeren, lijkt ongeveer alles ineens interessanter dan de stof in je boek. Toch zul je eraan moeten geloven. Leg je telefoon weg als je gaat studeren. Leg hem aan de andere kant van je bureau of op een plek waar je er niet zo makkelijk bij kunt. Of je kunt hem gewoon uitzetten, ook een optie. En na je studeersessie zul je zien dat je écht niet zo veel gemist hebt op social media!

5. Neem pauzes

Met een pauze geef je niet alleen jezelf even een moment om weg te gaan van je boeken, maar het geeft ook je hersenen de tijd om de stof goed te verwerken. Een pauze van een paar minuten is vaak al genoeg. Neem geen heel lange pauze! Hoe langer je pauze is, hoe lastiger het is om weer terug te gaan naar je tentamenstof.Breng je pauze niet door aan je bureau. Neem echt even afstand, ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, ga boodschappen doen of ga wat te eten maken in de keuken.

6. Neem je werk niet mee naar bed

Je bed moet een plek zijn om te rusten. Een laatste keer je stof doornemen voor je gaat slapen, in bed, werkt dan ook niet goed. De kans dat je erover blijft nadenken, is groter. En als je dan net even iets vergeten bent, pak je makkelijker je boek nog even op om het op te zoeken. Kortom: je nachtrust wordt onderbroken. Als je je boeken op je bureau laat, of in een andere kamer, is de drempel om het nog even te bekijken groter. Je wilt je warme bed toch niet verlaten.