1. Zie studeren als een kantoorbaan

Tijdens veel studies heb je niet erg veel contacturen. De verleiding is dan groot om lekker in bed te blijven liggen, series te kijken of je tijd anders te besteden dan aan studeren. Totdat je natuurlijk de nacht voor de deadline moet doorwerken om je paper af te krijgen.

Probeer een ritme te ontwikkelen waarin je studeren ziet als een kantoorbaan met kantoortijden. Sta dus vroeg op, neem even tijd om te ontbijten en je klaar te maken (dus niet al half beginnen met een boterham in je hand) en neem regelmatig pauze. Ook als je een laat college hebt: begin thuis alvast met studeren. Als je je in het begin zo'n ritme aanleert, is het makkelijker vol te houden. En omdat je je tijd overdag nuttig besteedt, zul je 's avonds vaak vrij zijn.

 

2. Ga tijdens colleges vooraan en in het midden zitten

Hartstikke goed en aardig; je collegetijd als een kantoorbaan beschouwen, maar als student kom je niet onder feestjes en gezelligheid uit. Dat betekent: slaapgebrek. Als een college dan wat saaier is en de docent ook niet 's werelds beste spreker blijkt, dan is de kans best aanwezig dat je gedachten afdwalen.  Om te voorkomen dat je je bezig gaat houden met social media/wat je vanavond gaat eten/wat voor outfit je aantrekt bij het komende themafeest, kun je proberen om vooraan en in het midden te gaan zitten.

Allereerst zul je het ook met slaapgebrek gewoon onfatsoenlijker vinden om pal voor de neus van je docent met andere dingen bezig te zijn, dan wanneer je achteraan zit. Dit geldt helemaal in grote collegezalen. Daarnaast zullen docenten die niet heel goed in spreken in het openbaar zijn, zich snel op de groep vooraan en in het midden richten. Blijf je automatisch beter bij de les.

 

3. Ga naar colleges

Het lijkt nogal logisch: ga naar colleges. Maar als jij met je brakke hoofd echt geen zin hebt om op te staan, dan is het heel verleidelijk om dat college zonder aanwezigheidsplicht te skippen. Vergeet niet dat je, door aanwezig te zijn, al veel van de stof leert kennen. Als je later aan het leren bent voor je tentamen, dan zul je dingen herkennen uit de colleges en weet je soms beter verbanden te leggen. Bovendien kun je er op die manier achter komen wat belangrijke onderdelen van de stof zijn. Aanwezig zijn (en opletten) is dus een belangrijk onderdeel van studeren voor je tentamens.

 

4. Sluit social media af als je aan het studeren bent

Je tijdlijn op Facebook constant vernieuwen, alle leuke berichten die binnenstromen via Twitter en vrienden die je nodig hebben op WhatsApp: als je aan het studeren bent, is alles eigenlijk wel interessanter. Voorkom dat je een uur kwijt bent aan doelloos doorklikken en sluit alles af. Het vergt wat zelfdiscipline, maar je kunt je tijd veel efficiënter besteden. Ook als je vindt dat je een multitasker bent. Als je echt niet zonder kunt: gebruik je pauze voor social media. Zul je zien dat je niets gemist hebt.

 

5. Maak aantekeningen van je aantekeningen

Als je eenmaal aantekeningen of een samenvatting hebt gemaakt, dan is de kans groot dat je alles in je hoofd probeert te stampen. Maar vaak is dit alsnog te veel informatie. Wat je dan doet? Aantekeningen van je aantekeningen maken. Je zoekt de moeilijkste punten en onderwerpen die jij het lastigste vindt uit je samenvatting en schrijf ze opnieuw (en als het kan: korter) op. Zo moet je voor jezelf een manier zoeken om het bondig maar toch begrijpelijk te formuleren. Door op die manier over de stof na te denken, leer je het en zul je het sneller onthouden. Niet dat je het alleen maar hoeft op te schrijven en je weet het, maar je bent wel een stuk op weg.

 

6. Zoek een goede studeerplek

Het verschilt per persoon wat voor je werkt, maar ga actief op zoek naar een plek waar je goed kunt studeren. Of dat nu toch je eigen kamer is, de UB of thuis-thuis: het is goed om een plek te hebben waar je je écht kunt focussen. Overigens lijkt het aantrekkelijk: lekker studeren bij die koffietent in de stad, maar bedenk wel dat die omgeving en de mensen in dat cafeetje er geen boodschap aan hebben dat je aan het studeren bent. De UB is ervoor ingericht en tijdens tentamenweken zullen je huisgenoten ook wel hard aan het studeren zijn.


Bron: USA Today