Een goed verhaal


Schrijven is een kunst. Een scriptie in dat opzicht al helemaal en dat vereist een eigen manier van opschrijven. “Ik kom vaak studenten tegen die een scriptie in de ik-vorm schrijven”, zegt Mirjam de Winter van Topscriptie. “Dit komt erg onprofessioneel over, probeer daarom in een vroeg stadia al op een objectieve manier te schrijven. Denk ook vooral aan de overgangen in het verhaal; je kunt niet zomaar van het ene onderwerp naar het andere onderwerp springen zonder het goed in te leiden."

 

Het juiste onderwerp


Een goed verhaal kan pas ontstaan bij een goed gekozen onderwerp. Een onderwerp dat interessant is voor je vakgebied en vooral voor jezelf! Een goed en boeiend scriptieonderwerp vind je echter niet zomaar. Sterker nog, te laat beginnen is één van de grootste valkuilen. Mogelijke manieren om een scriptie te vinden zijn als volgt. Een scriptie kan je vinden vanuit je werk, interesse of een eerder project in de studie. Ook simpelweg praten met een docent kan wonderen doen. Ten slotte kan je altijd kijken naar de actualiteiten in een vakgebied voor een onderwerp.

 

Klein is fijn


Stel je hebt een idee waar je het over wilt doen, maar hebt het nog niet exact gedefinieerd. In dat geval kun je niet klein genoeg beginnen. In praktisch elk onderwerp komen er zoveel details op je af, dat er binnen de kortste keren genoeg (eerder teveel) te doen is. Een compact onderwerp is raadzaam, je kan immers niet de hele wereld veranderen in vijf à zes maanden.

 

Een sterke structuur


Onderzoeksvragen zijn de structuur van de scriptie. Bedenk goed wat je precies gaat onderzoeken, en met welke hypothesen. Hoogstwaarschijnlijk zie je ondertussen de inhoudsopgave van je verslag voor je ogen verschijnen. Mirjam: “Het is verstandig om een scriptie te schrijven in de vorm van een betoog. Dat wil zeggen dat je de gemaakte keuzes beargumenteert en verantwoordt aan je begeleiders”.

 

Kritische blik


Ondanks dat je de lezers probeert te overtuigen, is er wel een noodzaak om kritisch te zijn op het te leveren werk. Nuance is essentieel. Geef ook aan waar het in je onderzoek aan ontbreekt, of waar wat op aan te merken valt. Het is compleet verantwoord om bepaalde aannames te maken mits voldoende beargumenteerd.

 

Alles in goed overleg


Meerdere begeleiders tevreden stellen is een onderschat probleem. De begeleiders hebben nou eenmaal verschillende verwachtingen van jouw werk en het is aan jou om hen op één lijn te krijgen. Zeker als je ook een bedrijfsbegeleider hebt is dit een hele opgave. Door tijdig en voldoende met je begeleiders te overleggen kom je al een heel eind.

 

Succesvol afstuderen


Hopelijk kom je met deze tips een stap in de richting van afstuderen. Tot bij de afstudeerborrel!