1. De beloning na afloop

Natuurlijk mag je trots op jezelf zijn als je je luie kont weer eens met tegenzin van de bank af hebt gesleept om je rondje in de sportschool te doen. Maar het werkt averechts om dan jezelf te belonen met iets lekkers. Dan eet je de calorieën die je net hebt verbrand er zo weer aan. En is ook het geval als je denkt ‘ach, ik heb deze week zo veel gesport, nu mag ik wel pizza’.

2. Je verbrandt minder calorieën dan je denkt

Ook als je niets doet, verbrand je calorieën. Maar daar houd je geen rekening mee als je op een apparaat ziet dat je 200 calorieën hebt verbrand. Het komt erop neer dat je dan niet 200, maar misschien maar 150 calorieën (extra) hebt verbrand.

3. Je hebt stress

Als je sport, komt het ‘stresshormoon’ cortisol vrij. Als je verder gewoon gezond bent, is dat niet zo erg en wordt het gecompenseerd door endorfinen die als anti-stress werken. Maar zit je al in de stress (hallo, tentamenperiode!), dan bestaat de kans dat de overbodige cortisol niet gecompenseerd wordt. En een hoog niveau van cortisol zorgt ervoor dat het lichaam vet vasthoudt (in je middel) en dat je extra eetlust krijgt.

4. Je bent te fanatiek met je voeding

Koolhydraten stapelen, energydrankjes, powerbars en meer van die dingen die je geadviseerd krijgt op allerlei fit-websites, werken misschien dan wel voor atleten – maar niet voor ‘normale’ mensen, die op een normale manier sporten. Deze producten zitten namelijk bomvol calorieën. Ren je geen marathons of triatlons, dan kun je ze beter achterwege laten.

5. Je doet altijd hetzelfde

Je lichaam went aan de omstandigheden. Zijn die omstandigheden drie keer per week een rondje hardlopen, dan wordt dat rondje steeds makkelijker. Op den duur zal dezelfde work-out minder moeite kosten – tijd om over te gaan op iets zwaarders. Sterker nog: je kunt beter korte(re) intense work-outs doen dan een lange cardio-training.

6. Je combineert weinig calorieën met sporten

Afvallen is: meer calorieën verbranden dan er binnenkomen. Weinig eten in combinatie met sporten lijkt dan een goed plan, maar dat is het in werkelijkheid niet. Als jij weinig koolhydraten binnenkrijgt, terwijl je lichaam het wel nodig heeft voor het sporten, haalt je lichaam de koolhydraten uit je spieren. Maar je wilt juist niet je spieren verliezen, want hoe meer spieren, hoe meer je lichaam verbrandt in ‘ruststand’.

Bron: Daily Mail