1. Eet je vol aan de rauwkostsalades

We weten allemaal hoe het gaat op een barbecue: het vlees laat op zich wachten, maar je honger niet. Daarom eet je eerst maar de schaal stokbrood leeg. Terwijl een stukje stokbrood met kruidenboter al snel 60 calorieën is. Eet dus eerst een goed bord aan rauwkostsalade. Neem die desnoods zelf mee, want een aardappel- of huzarensalade valt níet onder bbq-light.

2. Groentespiesjes

Lekker én gezond: spiesjes van allerlei groenten. Denk aan paprika, tomaat, ui, courgette, aubergine en champignons. Week de satéprikkers eerst even in water, om te voorkomen dat ze gaan verbranden.

3. Witvis in folie

Heel veel vlees eten is niet bepaald gezond. Je kunt best een karbonaadje naar binnen werken, maar wissel eens af met witvis. Vul een pakketje van aluminiumfolie met de vis, citroen(sap), kruiden en eventueel witte wijn.

4. Kies voor mager vlees

Eigenlijk is de bereiding van het vlees best gezond op de barbecue. Kies voor magere vleessoorten, zoals kipfilet (oké, technisch gevogelte, maar toch). Dit vlees is vet: hamburgers, karbonades, varkenslapjes, worstjes en speklapjes.

5. Vermijd sausjes

Oké, zo’n zwartgeblakerde hamburger smaakt dan misschien lekkerder als je hem verdrinkt in de mayonaise, maar probeer sauzen toch maar te vermijden. Niet gezond! Beter ga je voor de zelfgemaakte (salsa)dips. Ook sausjes of dressings op basis van magere yoghurt zijn oké. Tzatziki!

6. Toetje: gegrild fruit

Behalve groente, kun je natuurlijk ook fruit op de bbq gooien. Lekker als toetje! Lekker zijn bijvoorbeeld ananas, banaan en perziken. Eventueel kun je het fruit in aluminiumfolie doen.

 

Bronnen: I Love Health en 10 kilo lichter