1. Maak een lijstje

Het besparen begint al voordat je überhaupt naar de winkel gaat. Ga zitten en bedenk, met de aanbiedingen van de supermarkt ernaast, wat je precies nodig hebt. Stel zo een boodschappenlijstje samen en link daaraan een budget. Neem het lijstje met het budget mee naar de winkel (neem niet meer geld mee!) en houd je hier strikt aan. Op deze manier zorg je ervoor dat je alleen koopt wat je nodig hebt en kom je niet in de verleiding om impulsaankopen te doen.

2. Ga niet met honger naar de supermarkt

In een supermarkt word je vaak verleid met die lekkere geur van vers gebakken brood en de goede presentatie van dat sappige fruit. Er zijn zelfs supermarkten die als verkooptruc de geur van chocola verspreiden. Als je honger hebt, geeft dit je net een zetje en koop je gegarandeerd meerdere producten die je van tevoren niet op je lijstje had staan. Denk daarom als je iets in je mandje doet: heb ik dit écht nodig?

3. Gebruik een mandje

Gebruik als je boodschappen gaat doen geen boodschappenkar, maar een mandje. Zo lijkt het al snel alsof je veel hebt gekocht, omdat er simpelweg minder in past. Hierdoor is de prikkel om meer te kopen minder en kom je dus met minder boodschappen thuis.

4. Ga koken

Iedereen haalt wel eens even snel iets, omdat er geen tijd is om uitgebreid te gaan staan koken. Toch is een kant-en-klaarmaaltijd al snel vier euro, het bedrag waarvoor je, als je kookt, voor twee of drie mensen een hele maaltijd neer kunt zetten. Koop daarom verse groenten, het liefst van het seizoen. Deze zijn niet alleen goedkoop maar ook nog eens gezond! Je moet er alleen iets meer moeite voor doen om ze klaar te maken.

5. Struin de markt af

Op de markt zijn producten zoals groente en fruit vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt, zeker in het seizoen. Kom eens naar de markt als verkopers al beginnen met opruimen. De laatste appels of paprika’s nemen zij liever niet mee terug. Vraag om een vriendschapsprijsje en je hebt je eigen persoonlijke aanbieding!

6. Kweek je eigen voedsel

Om helemaal niet in de verleidingen te komen staan van de supermarkt, kweek je gewoon je eigen eten op de vensterbank. Het is niet alleen verser dan vers, het levert daarnaast nog een leuke hobby en een fleurige vensterbank op ook!

Beeld: Pixabay/stevepb