Tijdens tentamenperiodes ben je vaak  druk met studeren tot het moment dat je eigenlijk bijna in slaap valt van al het lezen. Dus drink je heel veel koffie en Red Bull om wakker te blijven. Maar je kunt je hersenen tijdens het studeren ook meer geven dan alleen kennis en informatie. 

1. Vette vis

In vissoorten zoals zalm, makreel en tonijn zit het omega-3 vet wat supergoed is voor je hersenen en je hart. Als je niet genoeg van dit vet binnen krijgt kan het voorkomen dat je dingen vergeet. Je wilt niet dat alles wat je net geleerd hebt in rook opgaat, dat is nogal zonde van je tijd natuurlijk.

Ben je niet zo’n fan van vis? Geen probleem, er bestaan gewoon pilletjes met dit vet erin. Proef je niks van, die vis.

Eet bijvoorbeeld tijdens de lunch een bruin broodje gerookte zalm of haal een tonijn(maaltijd)salade bij de supermarkt.

2. Bosbessen

Ook deze kleine blauwe fruitjes kunnen er voor zorgen dat je niet zo snel meer wat vergeet, het is goed voor je kortetermijngeheugen (Maar denk nu niet dat je tijdens tentamenweken alleen nog maar moet op een dieet van bosbessen moet leven).

Doe ze door je bakje muesli bij het ontbijt, door je toetje na het avondeten of snaai ze als tussendoortje.Verse bosbessen van de groenteafdeling zijn niet heel goedkoop, koop ze daarom in een doosje uit de diepvries. Net zo vers, minstens de helft goedkoper.

havermout bessen noten pixabay katetsib0

Beeld: Pixabay/katetsib0

3. Pompoenzaadjes en walnoten

Deze twee zijn ook rijk aan omega-3, maar bevatten ook zink. We wisten al dat omega-3 goed voor je hersenen en je hart was, zink zorgt er voor dat je helder na kunt blijven denken.

Lekker door een salade voor die extra bite of gewoon direct uit de verpakking.

4. Hele granen

Ze staan er om bekend om gedurende de dag een langzame en constante levering van energie af te geven. En wie heeft er nou geen energie nodig tijdens het studeren? Hele granen zitten, zoals de naam al zegt eigenlijk, in volkoren producten.

Stap (eens) over op bruine pasta en bruinbrood, daar krijg je dus meer energie van dan van witte pasta en witbrood.

5. Broccoli, boerenkool en andere bladgroenten

Boerenkool bevat mangaan, wat helpt je te concentreren, ook niet geheel onbelangrijk tijdens het studeren.

Verwerk broccoli in een smoothie, hier vind je een lekker recept.

6. Kikkererwten

Deze peulvruchten bevatten veel magnesium, wat berichten tussen hersencelreceptoren helpt versnellen (wat dus juist gebeurt tijdens het studeren). Ook verhoogt het de bloedtoevoer naar de hersenen door de bloedvaten te ontspannen.

Eet bijvoorbeeld vaker hummus of haal een broodje falafel in plaats van kebab.

Bron: Huffington Post