1. Lawaaierige studenten

Je kent het wel: stelletjes, vriendinnengroepjes of zelfs complete werkgroepen komen de UB even op zijn kop zetten. De definitie van het woord ‘stilte’ lijken deze studenten niet te kennen. Met eindeloos veel ‘gefluister’ en ‘zacht’ gelach tot gevolg. Dat de hele UB kan meeluisteren, maakt ze niets uit. En of ze anderen misschien afleiden, al helemaal niet. 

2. Véél eten

Een dagje UB betekent héél, héél hard werken. Hét excuus om van tevoren je voorraad met ‘gezond’, ‘concentratievermogen vergrotend’ en ‘energie gevend’ voedsel goed aan te vullen. Dat heb je wel verdiend, na al dat harde werken! Daarnaast is studeren met een lege maag gewoon on-mo-ge-lijk. Je hebt energie en concentratie nodig. Ook al is dit in de vorm van koek, chocola of ‘gezonde’ broodjes uit de kantine. 

3. Tentamenweek? Geen plek! 

Tenzij je je wekker om 06.00 uur zet en stipt om 07.00 uur naar binnen sprint om een goed plekje te bemachtigen. Want lang niet elke plek in de UB is even fijn voor iedereen. De één kan prima werken aan een grote tafel waar mensen continu weglopen, hun stoel verschuiven, eten, hun neus ophalen of typen. De ander kan alleen functioneren in een geluidsdichte bunker, zonder prikkels van buitenaf. Maar wat voor soort plek je voorkeur ook heeft, zorg dat je vroeg bent. Zelfs de plekken bij de wc’s of bij de deur zijn om 10.00 uur vaak al in beslag genomen.  

4. ‘Even’ pauze houden

Oftewel: na elk half uur minstens een kwartier pauze. Je hebt net tenslotte aan één stuk door een heel hoofdstuk gelezen! Daar moet je natuurlijk goed van bijkomen, al scrollend door je Instagram-tijdlijn. En nét op het moment dat je weer aan de slag wilt, kom je een oud-studiegenoot tegen. Wat gezellig! Nog tien minuutjes dan… en zo gaat dit de hele dag door. 

5. 0,0 concentratie

Uiteraard is de één sneller afgeleid dan de ander, maar er zijn altijd wel verstorende factoren de vinden in de UB. Neem bijvoorbeeld de eeuwig etende – of nog erger, Redbull drinkende – student. Een zacht broodje is prima, maar iets hárds… al dit gesmak, gekauw en geslik klinkt niet bepaald smakelijk! Of de student die via oortjes muziek luistert. De muziek staat zó hard, dat de hele UB kan meegenieten van de playlist. Het laatste, en misschien wel ergste voorbeeld: een stinkende student. Of diegene nou naar rook, mufheid of zweet ruikt: het leidt gewoon enorm af. Daar gaat je concentratie…

6. De ‘lege’ plekken

Je hebt je vast weleens – al wanhopig zoekend naar een plekje – afgevraagd waarom er altijd zoveel stoelen leeg zijn. En dat terwijl de bijbehorende tafel vol ligt met boeken, artikelen en papieren. Meestal blijft zo’n onzichtbare student verdacht lang afwezig. Heel vervelend voor alle arme zielen die wél efficiënt en effectief willen studeren, zoals jij! Maar wél met veel eten, veel pauzes, én harde muziek zodat je al die irritante geluiden niet hoort…