1. Gejatte fiets

Het plaatselijke buurtgekkie wilde z’n zakken spekken en zag in jouw tweewieler een aangename cashcow; oftewel je fiets is pleite. Zeker in grote studentensteden is een gejatte fiets eerder regel dan uitzondering. Ook niet vreemd opkijken als je delen van je fietst mist, zo worden wielen en zadels gretig gepikt. Alleen je wiel vastgeketend aan een paal terugvinden is ook nog een optie.

2. Fiets ‘gejat’ door gemeente

Is het geen vervelende dief die niet met z’n tengels van je fiets af kan blijven, dan is het de gemeente wel! De gemeente heeft er namelijk ook een handje vol van om ‘fout geparkeerde’ fietsen ongevraagd mee te nemen. Dat die fiets dan toevallig fout geparkeerd staat omdat iemand hem heeft verzet of er nergens meer plek was maakt niet uit, je bent hoe dan ook veroordeeld tot een tochtje fietsdepot (dat meestal zo ver mogelijk buiten het centrum ligt) om je fiets terug te kopen.

3. Fiets kwijt

Ook erg herkenbaar, na een avondje drinken kom je de kroeg uitgerold en je fiets lijkt met de noorderzon vertrokken. Dan maar lopend naar huis en de dag erna terug om met een nuchtere blik een oog op de situatie te werpen. Ook op een druk station kan je fiets ineens verdwenen zijn en dan ligt gelijk je buurtgekkie beschuldigen erg voor de hand. Toch kom je er dan vaak al vrij snel achter dat je fiets gewoon in een rek verderop staat.

reizen-grachtgroenefiets

4. Geen licht

De oorspronkelijke fietslamp is natuurlijk allang gesneuveld en deze maken stond niet erg hoog op de prioriteitenlijst. Dan maar kleine fietslampjes gebruiken die dan steeds weer gejat worden op het station. Dubbel balen als je onderweg naar huis de politie tegenkomt en een veel te hoog bedrag als boete mag aftikken.

5. Kapotte fiets

Ook blij dat je de dag na een zware avond drinken je stalen ros voor de deur ziet staan? Het ‘samen uit samen thuis’-principe is in ieder geval gehanteerd. Alleen minder leuk dat ook je fiets last heeft van de naweeën van het avondje uit. Band lek, spaken kapot, scheef stuur of andere ongein, help!

6. Sleutels kwijt

Tot slot ook nog een echte klassieker: de zoekgeraakte sleutels. Je fietssleutels lijken soms wel vanzelf te verdwijnen en dat is niet leuk als jouw favoriete vervoersmiddel op dat moment stevig vast staat aan een hek. Natuurlijk is de reservesleutel ook onvindbaar of die was al in gebruik en nu dus kwijt.