1. Toegankelijkheid

Hoe kom je op je bestemming, is het allemaal een beetje te doen, of wordt het een uitdaging? Als je van plan bent alle tijd daar door te brengen, is het misschien niet zo’n probleem om voor je heen- en terugreis wat meer moeite te doen. Maar wil je dat familie op bezoek komt, of wil je zelf juist rondreizen in je vrije tijd? Dan is het goed om dit uit te zoeken. Houd ook rekening met de prijsverschillen gedurende het jaar.

 

2. Het eten

Je bent avontuurlijk, anders ga je niet voor een periode naar het buitenland. Maar ben jij erg gehecht aan je bruine boterham met kaas of hagelslag? Check dan even hét nationale gerecht ter plekke of ingrediënten die veel gebruikt worden. Voedsel (en hoe lekker het is) bepaalt voor een groot deel hoe je in je vel zit.

 

3. De taal

Engels kunnen ze overal, toch? Waarschijnlijk op je onderwijsinstelling wel, maar hoe zit het met de rest van de stad of het land? Wel handig als je een bankrekening wilt openen of contact moet hebben met je huisbaas.

 

4. Het weer

Gewoon om teleurstellingen te voorkomen: check van tevoren even wat de gemiddelde temperaturen en neerslagverwachtingen zijn in de periode dat jij op locatie bent. Ben je gevoelig voor winterdipjes? Vermijd dan Rusland in de winter. Klinkt vanzelfsprekend, maar houd er rekening mee.

 

5. De zorg

Hoe zit het met de zorg in het land waar je naartoe gaat? Als je extra zorg nodig hebt, zal dit al standaard op je lijstje staan. Maar ook als je topfit en hartstikke gezond bent: er kan altijd wat veranderen. Weet wat je kunt verwachten.

 

6. Contact met thuis

Is het voor jou belangrijk om erg regelmatig contact te hebben met je familie/vrienden/lover in Nederland? Denk er over na hoe je je voelt als het door tijdsverschil lastig is om vaak te skypen. En in sommige landen zijn social media aan banden gelegd (China) of is het internet erg slecht. Niet handig als je met heimwee kampt en graag even wilt Facebooken.

 

Bron: Huffington Post