Onafgemaakte opleidingen

Het kan natuurlijk best voorkomen dat je een opleiding of cursus bent gestart en dit niet hebt afgemaakt omdat het toch niet echt jouw ding was, maar om nou een hele rits onafgemaakte opleidingen of cursussen op je cv te zetten is niet handig. Kies er daarom voor om alleen relevante opleidingen op je cv te zetten. Bijvoorbeeld de hbo-opleiding die je hebt gevolgd, maar waar je mee bent gestopt omdat je na het behalen van de propedeuse naar de uni bent gegaan.

 

Een laag gemiddelde

Magna-, summa-, maxima- of gewoon cum laude is natuurlijk hartstikke prima om op je cv te zetten en dat moet je ook absoluut doen. Maar mocht je nou een gemiddelde van 6,679 hebben is dat wat minder prima en kan je dit beter weglaten. Je doet jezelf en de ander hier geen plezier mee.

 

Waslijst aan cursussen

Echt superinteressant die breicursus, workshop kleien en koken-zonder-stress-klas, maar echt relevant voor de baan waarop je solliciteert zal het in veel gevallen niet zijn. Kies er daarom voor om dit soort dingen niet op je cv te zetten en beperk je tot cursussen en extra bijscholingen die in lijn zijn met de baan waarop je solliciteert.

 

Elk baantje dat je ooit heb gehad

Niet alleen je breicursus is irrelevant, maar dat geldt ook voor je bijbaantje als krantenbezorger op 14-jarige leeftijd of de zomer waarin je tomaten stond te plukken om je scooterschuld bij je ouders af te betalen. Je bijbaan als teamleider in de supermarkt kan dan wel weer interessant zijn omdat het iets zegt over je leidinggevende kwaliteiten.

 

Hobby’s en interesses

Prima dat jij in je vrije tijd graag postzegels verzamelt, duiven melkt, smurfen spaart of modelvliegtuigjes in elkaar zet, maar je cv is nou niet echt de plek waar je dit uitgebreid moet gaan vertellen. Mocht je hobby in lijn zijn met de functie waarop je solliciteert doe je er juist wel verstandig aan dit te vermelden. Wil je graag in aanmerking komen voor een online functie zal een opmerking over de blog die je in je vrije tijd bijhoudt het juist wel goed doen.

 

Meerdere adressen

Logisch om je e-mail, telefoonnummer, link naar je eigen website of wellicht je woonadres op je cv te zetten, maar om nou je persoonlijke mailadres, werk e-mail én schoolmailadres erop te zetten is wat teveel van het goede. Ook een alternatief adres – bijvoorbeeld dat van je ouders – en naast je mobiele nummer je thuisnummer vermelden is echt overbodig, niet doen!

 

Bron: HerCampus