Zelfs met een strak rooster wilde je al dat een dag het dubbele aantal uren had. Andere verplichtingen kunnen dus heel wat stress opleveren.

1. Koken

via GIPHY

Je weet dat gezond en gebalanceerd eten belangrijk is als je je tentamens wilt halen. Hoewel het al genoeg tijd kost om naar de Appie te gaan, moet je dan ook nog koken. Daarbij moet je het ook nog een beetje inplannen; zit je net lekker in de flow, bedenk je dat de super over een half uurtje sluit.

2. Slapen

via GIPHY

Liters Red Bull en koffie zorgen ervoor dat je je ogen nog een beetje open blijven, want voor slapen heb je natuurlijk geen tijd. Daar kwam je al achter toen je een schema opzette van alle dagen en de te leren stof. En verslaap je je, omdat je vannacht tot 3 uur ’s nachts doorging, dan stress je hem omdat je vanochtend kostbare uurtjes mist.

3. Je sociale leven

via GIPHY

Natuurlijk vind je het leuk om je vrienden te zien, maar überhaupt nadenken over afspreken met iemand levert je al stress op, laat staan dat je ook nog echt tijd vrij moet maken voor diegene. Normaal gesproken ben je uren aan het feesten aan de stad, borrelen op je vereniging of aan het pilsen met huisgenoten. Maar tijdens de tentamenperiodes verander je van iemand die niet zonder sociale contacten kan in een kluizenaar. Ramen en deuren dicht, gordijnen naar beneden en iedereen snapt dat jij je hebt opgesloten om te studeren. En je weet hoe dat gaat: afspreken met huisgenoten onder het mom ‘eten moet je toch’ mondt uit in een zuipfestijn en dat ene biertje in de kroeg wordt altijd meer.

4. Je lover/scharrel

via GIPHY

Jouw tentamenstress zorgt ervoor dat je alleen nog kunt denken aan de tentamenstof die je al geleerd hebt en de tentamenstof die je nog moet leren. Je kunt ook niet over veel anders praten, laat staan naar de verhalen van je vriend(in) of scharrel luisteren – om over seks maar niet te spreken. Zelfs een vluggertje kan er niet vanaf (terwijl het zo goed is voor je geheugen!).

5. Sporten

via GIPHY

Ja, je weet hoe het hoort. Gezond eten, gezelligheid en af en toe eens naar de sportschool: hét recept voor een gezond leven. Maar niet tijdens de tentamens. Bij elke stap die je op de loopband zet kun je maar aan één ding denken: ‘In deze tijd had ik dat hele managementboek kunnen doornemen!’ En dat terwijl je hersenen beter werken na een work-out...

6. De nabije toekomst

via GIPHY

Goed, je kunt nú niet afspreken, maar over twee weken toch wel? Dan is alle ellende weer achter de rug. Nee. In deze periode is het niet mogelijk om verder dan een paar dagen te denken. Punt.

Met dank aan: Huffpost Students