1. Lekker ziek

Och och, Kerstochtend en wat voel je je toch ziek. Schorre stem, moeilijke blik en vooral heel hard hoesten. Sorry, maar je kunt echt niet mee naar het speciale etentje met de familie. Volgend jaar weer een Kerst, dag ouders, veel plezier! Zo die zijn de deur uit. Je zwaait nog even zielig voor het raam tot ze de hoek om zijn en dan spring je met een zak chips op de bank. Heerlijk een dagje 'ziek' zijn zonder kerstige omstandigheden en die ene vervelende oom met zijn foute grappen. Aanrader is wel om tussendoor nog even te bellen voor de geloofwaardigheid. Je voelt je inmiddels ietsje beter, maar nog niet heel goed. Arme jij, denkt de familie. Lekker chillen, denk jij. Een slap excuus om kerst over te slaan, maar je moet wat als kerst-hater.

2. Tripje maken

Geld over? Vind een mede-hater en verruil Nederland voor een bestemming naar keuze. Als kersthater ben je overigens niet in de meerderheid, dus je zal eventueel alleen moeten vertrekken. Met een kaartje naar je ouders maak je je er zo wel makkelijk vanaf dit jaar. Je treurende oma en verwijten de rest van het jaar moet je maar op de koop toe nemen. Dit jaar geen Wham, Feliz Navidad en Jingle Bells voor jou. Kies je bestemming wel met zorg, want anders hoor je alsnog over Last Christmas. Kerst is echter een christelijk feest en wordt daarom niet overal gevierd. Landen waar je kerstvrij kan verblijven zijn bijvoorbeeld Noord-Korea en Somalië. Iets gezelliger misschien: Thailand. Daar proberen ze een beetje aan Kerst te doen maar een kerstlichtje in een bananenboom is nou eenmaal niet echt geloofwaardig. Plus dat het er heerlijk warm is. Dat scheelt alweer.

 

3. Ik ben er niet

Geen geld over? Doe gewoon alsof je weg bent. Licht iedereen in dat je dit jaar in een ver land verblijft en je ze na de kerst wel weer zal zien. Als je zegt dat het voor je werk of studie is, kom je nog heel interessant over ook. Ren vervolgens naar de supermarkt en sla eten en drinken in voor een week. Terug naar huis, alle gordijnen dicht en je bent op vakantie. Denkt men, want stiekem zit jij gewoon een week als kluizenaar series te kijken en je vol te stoppen met chips. Waag het niet om naar buiten te gaan want voor je het weet val je door de mand. En leg dan maar eens uit waarom jij op dat moment niet in Noord-Korea zit terwijl je had gezegd van wel.

 

4. Fake a friend

'Sorry tante, ik kan er echt niet bij zijn dit jaar. Ja heel jammer inderdaad. Waarom? Ik heb een nieuwe vriend. Ja is eigenlijk een geheimpje nog. Zijn ouders hebben me uitgenodigd en dat leek me wel een mooi moment om die te ontmoeten. Nee, ik ben er dus niet bij met de familie dit jaar. Ja echt onzettend jammer. Oh wacht ik heb een wisselgesprek. Ja mijn nieuwe vriend ja. Doei!' Zo, dat was makkelijk. Jij hebt deze kerst een ontzettend leuke nieuwe vriend en die verdient echt aandacht. In een nieuwe relatie moet je investeren. Ja toch, niet dan? Dat deze nieuwe vriend niet bestaat, is een klein detail. Vraagt de familie bij de volgende gelegenheid naar hem? 'Tja, we bleken toch niet zo goed bij elkaar te passen.' Zo simpel is dat.

 

5. Ga uit!

Eerste Kerstdag is alles dicht, maar Tweede Kerstdag en dan met name de nacht zijn er veel kroegen open! Lekker dansen als vanouds tussen de mensen die ook klaar zijn met de zoetsappige sfeer. En ja dat er dan wat kerstversiering hangt, dat zie je na vier wodka toch niet meer.

 

6. Stel je niet aan

Kom op zeg, stel je niet aan. Het is maar Kerst hè, daar ga je niet dood van! Van die 365 dagen van het jaar zijn er maar twee Kerst, dat is toch niet zo erg? Oké, twee en een half als je Kerstavond meetelt. Is die oom echt zo erg met zijn grappen? Heb je echt zo'n nare familie vol debielen? Oké, dan zit er nog maar één ding op: zuipen. Ga naar dat etentje, doe alsof je er zin in hebt en zuip je vervolgens helemaal klem. Bier, wijn, whiskey: alles wat je te pakken kan krijgen, gooi je naar binnen. Met een beetje geluk kots je over iemand heen en willen ze je volgend jaar niet meer uitnodigen. Vooruit denken, heet dat. Succes, je kunt het.