1. Een houten kerstboom

Zo’n houten geval kun je zelf in elkaar klussen, maar je vindt ze ook in elke (budget)winkel. Paar lampjes en kerst-achtige dingetjes erop/eraan en je bent klaar.

2. Vaas met kerstballen

Vul een doorzichtige vaas of schaal met kerstballen, schik er wat dennenappels, takjes en kaneelstokjes in en je hebt iets dat wel sfeervol is, maar niet schreeuwerig. Niet kerstachtig genoeg? Doe er een streng met kerstverlichting bij.

3. Guirlande

Ideaal voor op de kast of in een vensterbank: een guirlande, een streng van groen, vaak met lampjes of decoratie erin. Onze tip: koop hem lekker nep. Dan hoef je hem alleen maar neer te leggen en de stekker in het stopcontact te doen.

4. Kerstkrans

Je kunt kant-en-klare kransen kopen, maar eventueel ook kransen die je zelf nog wat kunt aanpassen, zoals een krans van kale houten takken. Door er wat glimmende/glinsterende kerstdingen in te hangen, heb je al snel de goede sfeer te pakken. Een krans hoef je trouwens niet per se aan de deur te hangen, hij kan ook prima op een tafel(tje) met een kaarsenhouder in het midden.

5. Kerststukje

Als je een kerststukje zelf in elkaar flanst, ziet het er al snel uit als iets wat je op de basisschool maakte. Maar wil je hem in de winkel kopen, dan ben je al snel een aardig bedrag kwijt. Wil je echt zelf aan de slag, haal dan een stuk oase (steekschuim) en een potje of schaaltje (eventueel van de kringloop). Let erop dat je alle oase bedenkt met groen (denk behalve aan dennengroen ook eens aan hulst of mos) en zorg voor lijnen in je stukje. Dus niet alles willekeurig erin plempen, maar een beetje met beleid. Kijk uit met kaarsen!

6. Kaarsen(houders)

Door wat waxinelichthouders bij elkaar te zetten, heb je al snel dat knusse gevoel van december. Kies ze in glitter of goud, zilver rood en groen. Voor extra kerstsfeer zet je ze samen op een kaarsenplateau, met wat kerstballetjes of andere kerstmeuk.