We zien stress vaak als iets slechts. Stress is slecht voor je gezondheid, het is niet goed voor je psyche en het is misschien wel het bron van al het kwaad. Als we psycholoog Kelly McGonigal mogen geloven is stress tot op zekere hoogte juist goed voor ons omdat het ons in staat van paraatheid brengt In haar TED-talk legt ze uit dat het geloof dat stress slecht voor ons is, is wat stress slecht voor ons maakt. Kortom, als jij de lucht was, is de stress slechts een wolkje dat voorbij drijft. Dat is de attitude die je nodig hebt als je begint met de yoga-oefeningen. Gevoelens van stress, depressie en angst komen en gaan, je mag ze voelen en loslaten. Dat is het begin.

Voordat je begint met een yogasessie is het goed om wat tijd en ruimte voor jezelf vrij te maken. Zorg dat je kamer in ieder geval de suggestie wekt opgeruimd te zijn, brand een kaarsje, en zorg dat niemand je zal storen. Yoga is geen wondermiddel maar helpt je om uit dat drukke hoofd van je weer terug in je lichaam te dalen en zo spanning die je vasthoudt los te laten.

1. Kindhouding (Balasana)

 

 

A photo posted by kuvardina (@kuvardina) on

Deze houding is ideaal om te ontspannen en spanningen in nek en schouders te verhelpen. Ga op je knieën zitten en zorg dat je billen op je voeten rusten. Buig nu voorover zodat je torso je dijbenen raken en uiteindelijk je hoofd de grond raakt. Je handen rusten op de vloer. Blijf ongeveer een halve minuut in deze houding zitten terwijl je goed in en uit blijft ademen. Kom vervolgens terug in de zittende houding. Herhaal dit drie of vier keer.

2. Staande Vooroverbuiging (Uttanasana)

 

 

A photo posted by Haley Koenig (@vthrk17) on

Deze asana helpt met de doorbloeding van het lichaam en is het een goede stretch voor de rug. Daarnaast geeft het je organen een boost, wat altijd fijn is. Begin deze oefening staand op de mat (of vloer) met je voeten naast elkaar en je armen langs je lichaam. Beweeg je armen omhoog terwijl je inademt en buig je torso naar voren terwijl je uitademt. Probeer de grond aan te raken en houd je benen gestrekt. Blijf zo ongeveer een halve minuur staan terwijl je goed door blijft ademen. Kom terug in staande houding en herhaal dit ongeveer 10 keer.

3. Neerwaartse Hond (Adho Mukha Savasana)

 

 

A photo posted by Jay Marway (@jaymarway) on

Met de Neerwaartse Hond is moeheid officieel verleden tijd. Deze yogahouding geeft je lichaam een energieboost en helpt daarnaast spanning in nek en het boven lichaam te verzachten. Ga op je knieën zitten en zet je handen voor je op de grond, houd je rug recht en steek je billen in de lucht door je knieën en ellebogen te strekken totdat je in een omgekeerde V-houding staat. Houd deze houding ongeveer een minuut vast en blijf goed in- en uitademen. Kom terug in de startpositie en herhaal dit 5 keer.

4. Kat (Marjaryasana)


 

A video posted by Bryttani (@queenbryt91) on

Om je rug, buik en organen wat liefde te geven mag je soms ongegeneerd de huiskat uithangen. Ja, deze asana werkt fantastisch tegen stress. Begin deze oefening op je knieën en handen. Zorg ervoor dat je polsen onder je schouders staan en je knieën recht onder je heupen.Druk op een uitadem je rug richting het plafond en breng je kin iets naar binnen. Blijf ongeveer een halve minuut zo staan en blijf goed doorademen. Ga vervolgens over in de Koe houding door op een uitadem je rug te hollen (dus het tegenovergestelde van de Kat) en houd ook deze houding een halve minuut vast. Kom vervolgens weer in de neutrale/startpositie. Herhaal deze twee houdingen 5 keer.

5. Lijkhouding (Savasana)


 

A video posted by Camilla Monteiro (@millamonteiro) on

Last but nog least: de savasana of lijkhouding. De ultieme stressverdrijvende yogahouding. Deze asana helpt je zenuwstelsel te ontspannen en je bloeddruk te verlagen. Geen wonder dat deze houding standaard de afsluitende houding bij een yogaserie is. Ga op je rug liggen en zorg dat er wat ruimte tussen je benen en voeten is. Houd je armen langs je lichaam en zorg ervoor dat je handpalmen open naar het plafond gericht zijn. Doe je ogen dicht en blijf rustig doorademen. Blijf zo ongeveer 10 minuten liggen. Het kan zijn dat je het koud krijg dus het kan fijn zijn om jezelf lekker in een deken te wikkelen voor deze houding.


Beeld: Pixabay/Tpsdave