Dit jaar ga ik écht op tijd beginnen met studeren

Voor elk college krijg je meestal een aantal artikelen of hoofdstukken opgegeven om te lezen, maar veel studenten stapelen dit op tot vlak voor het tentamen. Hierdoor kom je vaak in enorme tijdnood en het is ook nog eens hartstikke onproductief om een heel studieboek er in één nacht doorheen te jagen.

Probeer dus om deze opgegeven hoofdstukken ook daadwerkelijk te lezen wanneer ze worden opgegeven, want hiermee verspreid je de studielast enorm. En als je dan ook echt aan het lezen bent, wees zo actief mogelijk en markeer belangrijke delen of maak aantekeningen. Hierdoor onthoud je het beter en hoef je later minder hard te blokken.

Dit jaar ga ik écht gezonder eten

Gezond eten is voor veel studenten moeilijk vol te houden, omdat het vaak duurder is en meer tijd kost. Toch zijn er een paar manieren om het iets makkelijker vol te houden. Zo kan je bijvoorbeeld, als je een middagje vrij bent, alvast gezonde maaltijden voor de rest van de week bereiden.

Zet ze in goed afgesloten bakjes in de koelkast of vriezer, zo blijft een maaltijd makkelijk nog een paar dagen houdbaar. Hierdoor is de drempel om snelle, ongezonde maaltijden te halen een stuk kleiner.

Ten tweede kan je met bijvoorbeeld je huisgenoten of vrienden afspreken om samen gezond te gaan eten. Voor meerdere mensen gezond koken scheelt een hoop tijd en geld en het is natuurlijk ook een stuk gezelliger.

Dit jaar ga ik écht naar alle colleges

Tijdens colleges wordt vaak alle belangrijke stof voor een tentamen behandeld, waardoor het toch echt handig is om aanwezig te zijn. Helaas komt het toch iets te vaak voor dat we een paar uur extra slaap verkiezen boven het volgen van een college.

Een goede (en leuke) manier om toch die motivatie te krijgen, is door af te spreken met vrienden om samen naar elk college te gaan. Hierdoor heb je een stok achter de deur, want je voelt je stiekem toch wel schuldig als je vrienden zich wel aan de afspraak houden terwijl jij nog in diepe coma ligt.

Mocht dit nog steeds niet helpen, spreek dan een ‘straf’ af voor als je niet aanwezig bent, bijvoorbeeld dat je de hele groep moet trakteren op appeltaart.

Dit jaar ga ik écht minder feesten en zuipen

In je eentje is dit voornemen erg moeilijk vol te houden, aangezien de verleiding om toch uit te gaan een stuk groter is wanneer al je vrienden en vriendinnen ook gaan. Lang leve FOMO (Fear of missing out)!

Daarom is het dus erg handig om iemand te vinden die stiekem ook wel iets rustiger aan wil doen. In plaats van samen feesten, kan je dan ook afspreken om samen te koken of een filmavondje te houden.

Dan heb je dus toch een gezellig avondje gehad, maar ben je de volgende dag een stuk fitter (om bijvoorbeeld toch naar dat ene college te gaan). Mijn persoonlijke tip voor dit voornemen: Neem een Netflix abonnement! Maakt avondjes alleen op te bank een stuk minder vervelend.

Dit jaar ga ik écht beter op m’n geld letten

Volgens mij is dit iets waar iedereen last van heeft, en dus niet alleen studenten. Gelukkig zijn er een paar makkelijke manieren om geld te besparen, zonder dat je er al te veel last van hebt.

Zo heb je bijvoorbeeld ‘pin-sparen’, wat je kunt aanvragen bij je bank. Hierbij gaat er elke keer dat je pint een klein bedrag naar je spaarrekening zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen. Je hoeft alleen maar zelf te bepalen hoe hoog het bedrag is.

Ook zou je telkens al je kleingeld in een spaarpotje kunnen gooien. Vaak mis je dit geld niet eens en toch heb je binnen een paar maanden zo al weer honderd euro bij elkaar gespaard.

Als laatste zou je een vast bedrag met je zelf kunnen afspreken wat je per week uit mag geven en dit bedrag aan het begin van de week pinnen. Als je je pinpas dan de rest van de week thuislaat, moet je beter op je geld letten en geef je niet meer uit dan je zou willen. Challenge accepted!

Beeld: Pixabay/Kaboompics_com