1. Maaltijdsalades

Altijd het idee dat je met een maaltijdsalade een gezonde keuze maakt? Think again! De maaltijdsalade is een perfect voorbeeld van een verborgen calorieënbom. Dit komt omdat een salade naast de sla vaak ook nog een grote hoeveelheid dressing, vlees, kaas of croutons bevat. Dankzij deze ingrediënten zit er bijvoorbeeld in de geitenkaassalade van de Appie 923 calorieën. Mocht je op je lijn willen letten, dan is een Big Mac met friet in dit geval – qua calorie inname- een bewustere keuze.

2. Vruchtensapjes

Een glaasje sinaasappelsap is niet alleen erg lekker, maar geeft je vaak ook nog het idee dat je gezond bezig bent. Helaas zijn vruchtensappen dankzij alle toegevoegde suikers het perfecte voorbeeld van een stiekeme dikmaker. Wanneer de vruchtensappen gemixt worden met zoete alcoholische drankjes zoals passie, Coebergh of Amaretto zijn ze helemaal killing voor je lichaam.

3. Sushi

Waar iedereen vroeger standaard naar de pizzeria of de ‘onbeperkt spareribs vreetschuur’ ging, staan nu veel mensen bij het sushirestaurant op de stoep. Naast dat sushi erg lekker is, wordt er ook vaak gedacht dat het een gezondere keuze is. Wat kan er fout gaan met vis en rijst? Als jij tot deze groep behoort heb ik helaas slecht nieuws voor je, ook sushi is een verborgen dikmaker. De rijst zit namelijk vol met suiker of gezoete rijstazijn en de mayonaise in bijvoorbeeld de California Roll en het zout in de sojasaus maakt het er ook niet veel beter op. Een bewustere keuze van de all you can eat-kaart is daarom sushi met komkommer, tonijn of garnaal.

4. Broodjes gezond

De naam van dit broodje doet misschien anders vermoeden, maar ook dit is een typisch voorbeeld van eten waarvan je dénkt dat het gezond. De rauwkost op het broodje is inderdaad gezond, maar daar raakt niemand vol van. De overige ingrediënten op dit broodje -zoals kaas, ham, boter en mayonaise- zorgen ervoor dat het geheel behoorlijk vet is. Dit broodje ongezond kun je zelf wat gezonder maken door de boter en mayo te skippen en de kaas te vervangen door een magere soort.

5. Mueslirepen

Muesli in de ochtend is gezond, dus dan zal een mueslireep als tussendoortje ook wel verantwoord zijn, of niet? Helaas valt dit tegen. Mueslirepen zitten vaak bomvol suiker - ze zijn niet voor niets zo plakkerig! Hetzelfde geldt voor (voorverpakte) ontbijtkoek: veel meer suiker dan je lief is.Daarnaast nog een laatste gratis tip: dump je dikke vrienden. Onderzoekers aan de Universiteit van Harvard hebben namelijk aangetoond dat het hebben van beste vrienden met overgewicht je kansen op een geslaagd dieet met 56% vermindert. Het is volgens hen namelijk zo dat wij naar onze vrienden kijken om te zien wat aanvaardbaard is en als al je vrienden wat aan de zware kant zijn, stel jij je zelfbeeld al snel bij en ga je gezellig elke week mee uit eten bij Piet Friet.

Bronnen: Huidinstituut Reuvers, Libelle, Salusi en Calorielijst

Beeld: Foodiesfeed.com/Jakub Kapusnak