Op de kleintjes letten. Je hebt het mensen vaak genoeg horen zeggen, maar nooit echt bij nagedacht. Dat was voordat je op kamers ging. Nu het eind van de maand langzaam maar zeker dichterbij komt, raakt jouw geld op. Tijd om stuivers te sparen!

 

Eten & drinken

1. Ontbijt ’s ochtends voor een paar euro bij Hema of Ikea. Je kunt er zelf niet goedkoper boodschappen voor doen.

2. Kook grotere porties en vries het in voor in die laatste week tot de stufi.

3. Neem zelf lunch mee naar college in plaats van in de kantine je lunch te kopen. Zo bespaar je per week gemiddeld 20 euro.

4. Eet nooit alleen. Het is natuurlijk gezellig, maar je leert ook eens wat anders eten dan wat mama kookt én je bespaart. Vaak heb je bij het koken verschillende ingrediënten nodig. Per persoon ben je goedkoper uit als je de kosten deelt. Zo heb je snel een complete avondmaaltijd voor 2 of 3 euro.

5. Ga je in het weekend nog naar thuis-thuis? Vraag mama dan om een bakje macaroni van de leftovers van het weekend.

6. Toch eens luxe gedaan en chinees besteld? Je krijgt altijd te veel, dus morgen heb je ook ontbijt.

couscoussalade pixabay ctowner

7. Koop 35%-korting artikelen bij de Albert Heijn als je ze diezelfde dag toch op eet.

8. Bewaar lege kratten bier en statiegeldflessen tot het moment dat je het geld écht nodig hebt (om nieuw bier te kopen).

9. Bier is wel duur. Je kunt overwegen om halve liters blikken te kopen bij een Duitse supermarktketen. Deze zijn in praktijk zelfs prima te nassen. Wij hebben verschillende.

10. Nederland heeft veel supermarkten en iedere supermarkt heeft iedere week wel bier in de aanbieding. Folders doorspitten heeft dus nut.

11. Ga eens wat vaker naar Aldi of Lidl in plaats van Albert Heijn.

12. Wil je ook wel eens wat anders dan een daghap? Voor hetzelfde geld kun je via een aanbiedingssite vaak een driegangenmenu krijgen.

13. Loop de piekuren af op een stapavond.

14. Hamsteren! Koop houdbare producten in wanneer ze in de aanbieding zijn.

15. Bewaar je brood in de vriezer, zo heb je iedere ochtend vers brood en hoeft er geen (oud) brood te worden weggegooid.

16. Ga gewoon een keertje extra bij je ouders eten! Misschien stoppen ze je ook nog wel wat extra geld toe.

17. Ga aan het eind van de dag naar de markt. Groenten en fruit worden dan bijna gratis weggegeven.

18. Ga op dieet. Dit is goed voor de lijn en maakt dus indruk op het andere geslacht. Daarnaast heb je een goed excuus om geen chips en koek in huis te halen. Je drinkt in de sociëteit geen bier meer. Dit scheelt aan het eind van de maand weer.

19. Kijk in de supermarkt niet alleen op ooghoogte naar producten, daar staan vaak de duurdere opties. Als je af en toe door de knieën gaat, zal je prima producteb van het vinden.

20. Zet thuis een pot koffie en neem die mee onderweg naar college. Dat scheelt iedere ochtend weer een luxe en vooral dure koffie.

 

Wonen

21. Je kunt alles nieuw kopen. En Ikea is goedkoop, maar niet zó goedkoop als je veel in een keer moet aanschaffen en niet erg origineel. Goede alternatieven zijn kringloopwinkels en vlooienmarkten. Daar koop je voor weinig geld al een massief eikenhouten kast.

22. Handig? Kijk bij Ikea in de koopjeshoek. Vaak zijn meubels zo’n 50% afgeprijsd, mits je zelf enig herstelwerk kunt verrichten en geen problemen hebt met showroommodellen, waar honderden mensenhanden aan hebben gezeten.

23. Bierkratten zijn multifunctioneel. Komt je jaarclub langs, dan heb je met bierkratten nooit stoelen tekort.

bier heineken

24. Laat je kleding repareren in plaats van nieuwe te kopen.

25. Sla je toiletpapierrol plat, dan rolt ‘ie minder makkelijk en gebruik je minder papier (ja, we zeiden al dat geld besparen in kleine dingen zit!).

26. Laat kapotte meubels, elektrische apparaten of je fiets repareren in het Repair Café. Er zijn elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers aanwezig die jouw spullen kunnen repareren of je er mee kunnen helpen.

27. Houd een huisfeestje in plaats van te gaan stappen. Je zal wel iets moeten investeren: wat biertjes, borrelnootjes, dat soort ongein. Maar als je vrienden vragen of ze nog iets mee moeten nemen is het antwoord: drank! 

 

Uiterlijke verzorging

28. Laat je haar knippen door studenten van een kappersopleiding. Kost een fractie van wat je normaal kwijt bent en er is altijd een docent in de buurt die de boel in de gaten houdt.

29. Avontuurlijker ingesteld? Word dan haarmodel en je betaalt helemaal niks.

30. Ook studenten tandheelkunde en fysiotherapie hebben proefpersonen nodig. Laat je dus door hen onder handen nemen.

31. Check de dagaanbiedingen op H&M.

32. Koop shampoo en douchegel bij een Op=Op Voordeelshop.

33. Bekijk ook de aanbiedingen bij het Kruitvat, de Etos, Trekpleister en DA. Vaak zijn shampoos en deo's voor 2+2 gratis te scoren. Het komt toch wel op!

 

Vakanties

34. Abonneer je op de nieuwsbrieven van bijvoorbeeld Groupon Travel of Travelbird voor goedkope stedentrips, wintersportvakanties of vakantiehuisjes voor jou en je vriendenclub.

35. Huur een huisje via een particulier in plaats van via een reisorganisatie. Airbnb is je beste vriend tijdens een stedentrip!

strand vakantie

36. Boek een hotelovernachting nooit bij het hotel zelf, maar altijd via een bookingsite.

37. Boek de reis en overnachtingen apart! Dit is vaak veel goedkoper.

 

Overig

38. Stop al je kleingeld onder de 1 euro in een spaarpot, zo spaar je ongemerkt wel honderd euro per jaar.

39. Koop in januari alvast je kerstkaarten en kerstspullen voor volgend jaar.

40. Goedkoop naar de film of het theater? Kijk naar de aanbiedingen van de last minute ticketshop in je stad.

41. Bij Vodafone krijg je 25% korting op de aankoop van een nieuwe telefoon als je aangifte hebt gedaan.

42. Download de reclamefolderapp voor je smartphone, zodat je op de hoogte bent van alle aanbiedingen van populaire supermarkt- en winkelketens.

43. Gooi je overgebleven geld na een avondje stappen in een spaarpot; je hebt immers al gerekend op het bedrag dat je uit zou geven.

spaarvarken

44. Check voor je iets online aanschaft of er kortingscodes beschikbaar zijn. Deze kun je gewoon zoeken via Google. Winkels zoals H&M hebben vaak nog kortingscodes die nog niet verlopen zijn.

45. Geld ontvangen zonder (extra) te werken? Vraag zorgtoeslag aan, vul je belastingaangifte in voor 1 april om geld terug te krijgen van je bijbaan en vergeet niet dat je collegegeld aftrekbaar is.

46. Wapper overal met je studentenkaart in het rond. Veel bedrijven hebben studentenkorting maar hebben dat nergens staan. Meestal is dit zo'n 10 tot 20%. Je kan het altijd vragen!

47. Vraag de kneakpas aan. Dan krijg je korting in een heleboel winkels, eetcafés en kroegen.

48. Doe mee aan prijsvragen. Er zijn heel veel bedrijven die leuke prijzen weggeven, zo kan je bijvoorbeeld een avondje naar de bios en hoef je alleen je popcorn te betalen. Check ook Studenten.net voor leuke prijsvragen.

49. Check sites zoals studentenkorting.nl. Als je toch iets moet kopen, kan je altijd kijken of het met korting kan!

50. Vraag Stufi van Studenten.net aan! Als je online shopt, krijg je een deel van je aankoopbedrag terug.

 

Claim je stufi!

 

Beeld: Pixybay