1. Hoopvol

Vooral in het begin zie je de toekomst nog wel positief in. Er moet nog een hoop gebeuren, maar je hebt het gevoel dat het allemaal wel goed komt. Eigenlijk ben je in dit stadium nog heel relaxed en voel je totaal geen druk om te presteren. Je werkt af en toe even luchtig aan je scriptie, bent blij dat je weer wat hebt gedaan en gaat wat anders doen. Je bent immers toch al een heel eind?

 

2. Energieke drive

Soms ontstaat er uit het niets een enorme boost van positieve energie. Je barst van de motivatie en hebt zin om weer keihard aan de slag te gaan om zo ver mogelijk te komen. Het makkelijke is ook dat je precies weet wat je te doen staat. Zo heb je ineens binnen één dag heel wat stappen gemaakt en kan je in de avond weer even lekker achterover leunen. Of je gaat natuurlijk, nu je die motivatie eenmaal gevonden hebt, nog lekker de hele avond door!

 

3. Black out

De black out, wie kent hem niet. Je bent ineens helemaal de draad kwijt en weet niet meer waar je mee bezig bent. Wat wilde ik nou eigenlijk zeggen met dit hele onderzoek? Waar is mijn standpunt gebleven? Misschien moet je om deze vragen weer te kunnen beantwoorden een break nemen om er later met een frisse blik naar te kijken. Zorg alleen dat je die break niet zó lang laat duren dat het een gevalletje van uitstelgedrag wordt..

 

4. Gewoon om te huilen

Alle stress kan tot zo'n hoogtepunt komen dat je eigenlijk alleen nog maar wilt huilen. Maak je geen zorgen, het is heel normaal. Je weet even niet meer wat je moet, gaat aan jezelf twijfelen en weet even niks anders te doen dan keihard te janken. Het is een prima manier om al je frustraties eruit te gooien. Laat maar lekker gaan, opgeruimd staat netjes. En dan daarna weer hard aan de slag.

 

5. Paniekaanval

Ja hoor, daar komt die: de paniekaanval. De deadline komt steeds dichterbij, maar je hebt het gevoel dat je nog bérgen werk te verzetten hebt. Het probleem is alleen dat je er dagen aan gewerkt hebt, maar het voelt alsof je geen stap verder bent gekomen. Je kan in paniek rondjes in je kamer gaan rennen, maar je kan het ook omzetten naar iets positiefs. Laat de tijdsdruk je juist motiveren. Tijd om weer hard aan de slag te gaan!

 

En alsof je eigen emoties niet genoeg waren, moet je óók nog rekening houden met die van je scriptiebegeleider...