1. Heb je al een vriend(in)?

Veel mensen zullen het herkennen. Terwijl iedereen aan tafel zit met zijn vriend of vriendin, ben jij de enige die single is. De enige aanhang die jij mee hebt genomen deze Kerstdagen is misschien de kat van je studentenhuis die natuurlijk niet een week alleen kan blijven. Een duidelijk antwoord op deze vraag is gewoon een simpele nee. Nee je hebt geen relatie, want daar heb je gewoon geen zin in of tijd voor. Zo kap je gelijk de verdere ondervraging af waarin je moeder analyseert waarom je nog steeds single bent.

 

 

2. Ben je aangekomen?

Alle chips, kapsalon en döner die je wegwerkt in je studententijd zijn niet zo goed voor de lijn. Helaas zal het je moeder ook opvallen. Nog erger, ze zal het ook benoemen tijdens het Kerstdiner. Een antwoord waarmee je duidelijk maakt dat je het er niet over wil hebben en dat het ongepast is om zoiets te zeggen is “Moet je eens naar je zelf kijken!” Maar wil je geen ruzie krijgen tijdens het Kerstdiner, dan kan je beter rustig zeggen dat het wel meevalt. Stiekem geef je natuurlijk ook een boze blik waarmee je aangeeft dat ze te ver is gegaan.

 

 

3. Wat studeer je nou precies?

Voor jou klinkt het natuurlijk heel logisch wat je studeert, maar voor je familie soms nog niet. Want wat leer je nou bij een studie als Media en Cultuur, Sociologie, Lifestyle Informatics of Vrijetijdskunde? Oefen alvast een korte zin uit je hoofd waarin je duidelijk uitlegt wat je studie inhoudt. Want voordat je het weet ben je 10 minuten verder en denkt je familie dat je hele studie onzin is.

 

 

4. Wanneer ben je klaar met je studie?

Tenzij je 100% zeker bent van je laatste studiejaar, kan je hier beter vaag over blijven. Iets in de trant van “Dat hangt van verschillende factoren af, maar ergens na mijn stage/bepaald vak/scriptie” zal ze wel even bezig houden. Zo voorkom je scheve blikken bij het volgende Kerstdiner als je nog steeds niet klaar bent.

 

 

5. Wat kan je worden met je studie?

De perfecte vraag voor je bemoeierige oom of tante. Ze willen waarschijnlijk oprecht interesse tonen in je studie, maar grote kans dat je hier geen antwoord op hebt. Nou kan je (alweer) een vaag verhaal gaan houden over je studie en de verschillende kanten die je ermee op kan, maar het is verstandiger om een eenduidig antwoord te geven om er snel vanaf te zijn. Verzin desnoods een beroep, kleine kans dat ze over vijf jaar je erop aanspreken als je iets anders bent gaan doen.