Saaie colleges, nachten doorhalen voor tentamens, lastige essays: het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf. Maar de vraag is of dit wel verstandig is. Wie wil er nou vanaf zijn? Of op haar 22e fulltime aan de slag en al richting het huisje-boompje-beestje stadium gaan?

 

1. Je bent langer student

Slechts een paar uur per week naar college, dagen lang uitslapen, feestjes tot diep in de nacht… Ze zeggen niet voor niets dat je studententijd de beste tijd van je leven is. Daarom is het ook helemaal geen straf om deze een beetje te verlengen en nog extra te genieten van alle vrijheid die je nu nog hebt! Van je goedkope studentenflatje tot chille bijbaantjes 

 

2. Je kunt langer genieten van fijne kortingen

Uiteraard zal je geen stufi meer krijgen en houdt je gratis OV er na een tijdje ook mee op, maar toch houden veel bedrijven rekening met de portemonnee van de gemiddelde student. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de deals van Amigoamigo. Een driegangendiner voor een tientje krijg je echt niet meer als je geen student meer bent!

 

3. Je kunt jezelf ontwikkelen

De universiteit is de plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en waar je je talent kunt ontdekken. Dit hoeft echt niet altijd door middel van het schrijven van essays of het maken van tentamens. Dit kan namelijk ook door deel uit te maken van een commissie of door een bestuursjaar bij een vereniging te gaan doen. Al deze extraatjes kun je alleen doen als je – juist – de tijd ervoor neemt!

 

4. Je doet meer ervaring op

Een jaar studievertraging wordt vaak als positief ervaren bij potentiële werkgevers. Hierbij geldt echter één voorwaarde: deze vertraging moet gevuld zijn met extra ervaring. Een keer je scriptie opnieuw schrijven of vakken blijven herkansen, geldt dus niet. Het gaat hier echt om stages, extra vakken, een bepaalde minor of buitenlandervaring.

 

5. Je stap naar het ‘volwassen leven’ is minder groot

Als je klaar bent met studeren, is er geen weg meer terug. Het burgerlijke leventje begint zich te ontwikkelen. Elke dag vroeg je bed uit en rond zessen weer thuiskomen kan nogal een omschakeling zijn. Zeker als je gewend bent aan 12 contacturen per week, veel uitslaapsessies en feestjes tot diep in de nacht. Daarom is het aan te raden om de laatste fase van je studie wat rustiger aan te doen en bijvoorbeeld parttime te gaan werken. Zodat je langzaamaan eraan went.

Ook nemen veel mensen een sabbatical, waarin ze vaak reizen. Lekker backpacken in Thailand dus; daarna kom je helemaal zen terug en ben je klaar voor je ‘volwassen’ leven. 