1. De Ikea-kamer

Deze student heeft duidelijk één favoriete winkel voor het inkopen van meubilair. Vrijwel elke student heeft wel iets uit Ikea – al zijn het alleen maar Zweedse gehaktballetjes in de vriezer. In deze kamer zijn Ikea-spullen alleen behoorlijk oververtegenwoordigd; van de wasmand tot het vloerkleed, allen hebben zij een verdacht Zweeds klinkende naam.

Het welbekende vierkante tafeltje van vijf euro is bijna gegarandeerd aanwezig. Deze kamer heeft een weinig authentieke uitstraling, maar is meestal wel praktisch ingericht. Als decoratie staan er vaak letters die ‘home’ spellen of hangt er een poster met een inspirerende quote, zoals ‘live, laugh, love’. Deze laatste zijn trouwens meestal niet gekocht bij Ikea (!), maar bij authentiekere winkels zoals de ‘So Low’. 

 

2. De unieke kamer

Het tegenovergestelde van de ‘Ikea-kamer’ is de ‘unieke kamer’. In deze kamer zal je namelijk vrijwel géén Ikea-meubilair vinden. In de plaats daarvoor vind je een wijnrekje uit Indonesië, een zelfgefabriceerde tafel en een kleibeeldje gemaakt door een creatieve tante. Studenten die zo’n kamer hebben houden van reizen en zijn vaak creatief. Ze shoppen het liefst bij de kringloop en de wereldwinkel. 

3. De rommelkamer

De vloer is bezaaid met kleding, er is minimaal één ‘rommelstoel’ aanwezig en er staat afwas die eigenlijk in de keuken hoort: welkom in de rommelkamer! Eigenaren van zo’n kamer staan vaak bekend als chaotisch en relaxed. ‘Komt moggûh wel’ is hun levensmotto, dat ook van toepassing is op schoonmaken. Als je de kamer uitstapt, was je het liefst zo snel mogelijk je handen. 

rommelige kamer

 

4. De functionele kamer/de minimale kamer

Er staat een bed, een bureau en een kledingkast, dat is het. Wat heb je verder eigenlijk ook nog nodig? In deze kamer zijn ‘non-essentiële’ dingen zoals als kaarsen, posters of andere accessoires niet aanwezig. Als het niet praktisch te gebruiken is, is het er niet te vinden.

Er is hooguit een plant aanwezig, deze heeft ten slotte nog een veronderstelde functie: het ‘reinigen’ van de lucht. De kamer kan enigszins ongezellig overkomen, maar er wordt in ieder geval geen ruimte verspild aan ‘nutteloze’ decoraties. 

5. De stijlvolle kamer

Deze kamer is zo stijlvol ingericht dat deze niet zou misstaan in een woonmagazine. Alle kleuren matchen met elkaar: vaak zijn er maximaal drie verschillende kleuren uit hetzelfde kleurenpalet te vinden. De bezitter van zo’n kamer koopt regelmatig nieuwe spullen, om zo op helemaal mee te gaan met de laatste trends.

Als hij of zij meubilair wél leuk vindt, maar niet helemaal bij het kleurenpalet vindt passen, dan wordt het alsnog gekocht. En vervolgens natuurlijk wél overgeschilderd in de juiste kleur.