Glühwein

Glühwein is een drank die met name in Midden-Europa in de periode rond Kerst wordt gedronken. De drank bestaat doorgaans uit verwarmde rode wijn met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, eventueel gezoet met suiker of honing. Traditioneel wordt deze drank gedronken op de Duitse Weihnachtsmarkt (de bekende Kerstmarkten) maar in Nederland heeft glühwein ook al vele harten veroverd. Het is geen drank om te zuipen, maar daarentegen een echte gezelligheidsconsumptie tijdens het gourmetten en andere familiale kerstactiviteiten.

Eierpunch

Eierpunch, van oorsprong ‘eggnog’ genoemd, is een cocktail op basis van melk, cognac en, je verwacht het niet, ei. Het recept voor deze drank werd in de 18e eeuw al in de Engelse aristocratie gebruikt als een winterdrank. Via de Britse koloniën heeft de drank de Nieuwe Wereld bereikt, waar het tegenwoordig in Canada en Amerika een typische Thanksgivingdrank is geworden. Ik heb deze drank nog nooit geprobeerd, maar wel kan vermeld worden dat eggnog een gekoelde, gezoete op zuivel gebaseerde drank is. Traditioneel wordt het geserveerd aan gasten in een grote kom, van waaruit de gasten kommetjes kunnen pakken.

Jägermeister

De Jägermeister is een van oorsprong Duitse drank die dateert uit 1934. Oorspronkelijk was de drank bedoeld als geneesmiddel voor van alles; van een vervelend kuchje tot problemen met de ingewanden. Dus als je denkt dat deze drank, net als vele andere, je ingewanden om zeep helpt, niets is minder waar. De drank is ook lekker als je het mengt met sinaasappelsap, cola of energydrank (een zogeheten Jägerbomb). Zorg dus dat je fit blijft deze winter en drink Jägermeister. Maar... alleen als ie ijs- en ijskoud is!

Wodka

Misschien wel de bekendste drank in het lijstje en wellicht niet écht een winterse drank. Echter, als de inheemse Siberiërs het als water drinken om 35 graden onder nul te doorstaan, is het zeker geen drank die mag ontbreken. Het zal ook niet voor niets zijn dat het woord ‘vodka’ in het Russisch ‘watertje’ betekent. Je kan veertien lagen kleding aantrekken tegen de winterse temperaturen, je lichaam diep van binnen opwarmen kan maar op één manier: alcohol. En wat is effectiever dan de alom bekende en, als je niet te veeleisend bent, goedkope drank wodka? Precies.

Chocolademelk met Baileys

Baileys Irish Cream (kort gezegd Baileys) is een Ierse likeur op basis van Ierse whisky, room, vanille en cacao-extracten, wat het een lekkere chocococktail maakt. Meng deze versnapering met een kop warme chocolademelk en je hebt alle ingrediënten voor een ultieme winterdrank. Houd Baileys wel uit de buurt van lemon, tonic of verschillende soorten wijn, omdat zuren ervoor kunnen zorgen dat dat de melk en room van Baileys gaat stollen. Als je een hele middag op het ijs hebt gestaan en je je vingers amper nog kan voelen, is een warme kop chocolademelk met Baileys je beste keuze!

Beeld: Pixabay/danilarrifotografia0