1. De ongemakkelijke vraagstukken

Dit begint al een aantal weken voor het kerstdiner. ‘Goh, moeten we er nog een extra stoel voor jou bijzetten dit jaar?’. Oftewel: heb je nu eindelijk een relatie of blijf je voor eeuwig single? Ook tijdens het kerstdiner zelf wordt je overspoeld met vragen, of je nou wel of geen aanhang bij je hebt. En het erge is dat je van tevoren precies weet wie die zogenaamd grappig bedoelde vragen gaat stellen. Een tip: drink er nog eentje om het iets minder awkward te maken. Cheers!

 

 

2. De foute kerstfilms en kerstseries

Een foute kerstfilm of een romantische kerstserie kijken hoort er natuurlijk bij. Bereid je er dan ook op voor dat je na afloop van het diner gezellig met z’n allen op de bank neerploft. Nee, niet voor een Netflixmarathon, maar voor Home Alone of de All You Need Is Love Kerstspecial. Erg interessant voor emotionele tantes en jongere neefjes en nichtjes, maar voor jou een no-go. Je hebt beide in alle waarschijnlijkheid meerdere jaren achter elkaar gezien. Netflix, please!

 

 

3. Het diner

Wat betreft dineren met kerst heb je genoeg opties om uit te kiezen. Je kunt voor simpele opties gaan zoals gourmetten, fonduen of uit eten. Je kunt ook voor een uitdagende optie gaan door iedereen een gang te laten maken, hapjes te laten meenemen of door zelf een compleet vijfgangendiner te verzorgen. Hartstikke leuk, maar het probleem is dat er te veel keuze is. De kinders willen patat en pizza, oma houdt niet van gourmetten, je tante haat koken en je oom wilt allesbehalve uiteten. Elk jaar is het weer wikken en wegen, maar na veel discussies komt alles altijd wel goed.

 

 

4. De datum

Dit is vooral een veelvoorkomend probleem als je te maken hebt met een schoonfamilie. Je kunt nu in principe vier keer kerst vieren; met de familie van schoonvader, schoonmoeder, vader én moeder. Maar hoe prop je dit in twee dagen? Dit is bijna niet te doen. De echte kerstfanaten binnen de familie claimen niet voor niets in augustus al een datum.

 

 

5. Feestje of geen feestje?

Tijdens kerst organiseren veel kroegen en clubs speciale kerstfeesten, waar iedereen vanuit het restaurant of vanachter het gourmetstel zo naartoe rolt. Dat je altijd wel in bent voor een feestje, begrijpen we helemaal. Maar is je familie hier ook blij mee? Vaak associëren zij kerst met samen zijn met dierbaren, en niet met jezelf volzuipen in de kroeg. Je ouders hinten indirect dat ze het zeer zouden waarderen als je eens één avondje traditioneel ouderwets gezellig met de hele familie op de bank doorbrengt. Een geruststelling; je bent vast en zeker niet de enige.

 

 

Foto: Pixabay