1. De cadeaubon 

Deze is zo niet origineel en de meest simpele uitweg als de Sint of de Kerstman in kwestie geen inspiratie heeft. In eerste instantie zal je er blij mee zijn: je kan ten slotte helemaal zelf bepalen wat je van de bon koopt. Na de feestdagen leg je je bon ergens in een laatje, met de gedachte dat je die later wel uitgeeft.

Vervolgens vergeet je dat je ‘die ene cadeaubon’ nog had, en tegen de tijd dat je erachter komt is ‘ie al bijna verlopen. Supersnel wat uitzoeken dan maar, anders is het ook zonde. En laat er op dat moment nou net niets leuks te vinden zijn bij de desbetreffende winkel, waardoor je alsnog eindigt met iets wat compleet nutteloos is. 

 

2. De mok

Heel leuk hoor, zo’n mok met de Sint of de Kerstman erop. Maar zeg nou zelf: ga je er echt werkelijk uit drinken? Bovendien past de vrolijke, gekleurde mok totaal niet bij je andere servies. Daarnaast is de leuke decemberprint al na één ronde in de vaatwasser zo goed als verdwenen. Vervolgens laat je dat ding maar ergens achter in je keukenkastje staan, en wordt er langzaamaan een stoflaagje op gecreëerd. Geen goed idee dus, zo’n mok. 

 

3. De nutteloze prullaria

Dit zijn echt van die typische dobbelspelcadeautjes, wat je dan doet met mensen die je maar vaag kent. Vaak worden er cadeaus gekocht die superorigineel lijken, maar waar eigenlijk nooit wat mee gedaan wordt. Neem bijvoorbeeld die Delfts blauwe tegeltjes met ‘inspirerende quotes’. Het is natuurlijk de bedoeling dat je ‘m in de wc of iets dergelijks ophangt, maar je kijkt er na de feestmaand nooit meer naar om. Hetzelfde geldt voor attributen zoals fotolijstjes, onderzetters, stressballen, kneedgummen, een pizzaschaar en nog veel meer troepjes. 

 

4. Het enige echte shampoo- en douchegelsetje

De woordgrap ‘Is dit een hint?’ kan nog net als dit cadeautje wordt opengemaakt. Vervolgens – licht beledigd – zet je ‘m ergens achterin een rommelkastje. Dit setje is echt zo’n cadeau wat je zelf toch niet gaat gebruiken en daarom maar doorgeeft. Je mag jezelf dan ook afvragen hoelang het al rondgaat van het ene huis naar het andere huis. Bovendien zijn dit soort setjes van uitzonderlijk slechte kwaliteit, en zien ze er erg goedkoop en fake uit. 

 

5. De foute kersttrui 

Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken: de one size kersttrui van een goedkope feestwinkel. Zo’n trui kan voordelen hebben: lekker warm en leuk voor tijdens kerst. Maar die truien zijn vaak zo fout en lelijk... Wedden dat je ‘m al snel achterin je kledingkast gooit en nooit meer tevoorschijn haalt? Behalve voor een of ander gek verkleedfeest, want daarvoor is ‘ie natuurlijk perfect. 

 
Beeld: Pixabay/Pexels