1. De DUO-aanbidder

Leent maximaal, want ‘maximaal lenen is maximaal leven’. Geeft altijd verdacht veel rondjes in de dagen nadat de studiefinanciering is uitgekeerd. "Ome Duo betaalt!’’ wordt er vrolijk gezegd als de pinpas weer tevoorschijn is getoverd om nóg een rondje te halen.

Toepasselijke uitspraak van dit type:
‘’Ik spaar geen geld, ik spaar mooie momenten."

 

2. De sloeber

Heeft meestal slechts vijf en tien eurocentjes in zijn of haar portemonnee zitten. Van dit type wordt ongemakkelijk vaak de pinpas geweigerd bij een betaling van een paar euro’s. Het blijft een mysterie hoe deze persoon zijn huur elke maand kan betalen, toch woont hij of zij nog steeds op zichzelf.

Veelgehoorde uitspraak van dit type:
"Mijn portemonnee is net een ui. Als ik hem open, moet ik huilen."

 

3. De verbrasser

Krijgt elke maand opnieuw een royaal bedrag overgemaakt van zijn vrijgevende ouders. Geeft dit geld vervolgens u
it aan zeer nuttige gadgets, zoals een suikerspinmachine, die vervolgens staat te verfstoffen in de hoek. Of boekt random een vliegticket naar Azië om op een exotisch strand even te relaxen na die 'extreem zware' tentamentijd.

 

Uitspraak:
"Geld moet rollen, anders hadden ze het wel vierkant gemaakt."

 

4. De vrek

Heeft bij een etentje één hapje minder gehad, dus wil dan ook tien cent minder betalen.
Als je geld van hem leent wil hij het precieze bedrag terug krijgen. Als je een biertje met een biertje in een ander café wil terug betalen, wordt de menukaart uitvoerig bestudeerd om vervolgens het resterende bedrag op WieBetaaltWat te zetten. Wanneer hij te veel heeft gekregen, stopt hij dit muisstil en glunderend in zijn portemonnee.

De vrek zegt:
"Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze geld."

 

5. De lener

Is verdacht vaak zijn of haar pinpas vergeten, waardoor er altijd iemand anders voor deze persoon betaalt. De lener staat inmiddels in het rood bij de bank, maar ook bij iedereen in zijn vriendengroep. 'Vergeet' verdacht vaak dat er nog bedragen openstaan bij vrienden.

Eén van zijn  favoriete uitspraken:
"Van delen wordt niemand arm... dus kan je weer voor mij betalen?"


Kans maken op 250 euro?

Het Nibud is op zoek naar studenten op het hbo en wo die een vragenlijst in willen vullen. Het instituut voor budgetvoorlichting wil graag weten hoe studenten omgaan met geld. De vragenlijst is anoniem en het invullen kost ongeveer 20 tot 25 minuten. Heb je de vragenlijst helemaal ingevuld? Dan maak je kans op 250 euro, 100 euro of één van de 6 keer 25 euro. Keiharde euro's die je kunt gebruiken voor je volgende vakantie, een avondje stappen of om je spaarrekening te spekken!